Actief

Nelly Langens

“Ik hou van het gemoedelijke in dit dorp”

“Mijn moeder was vijfenveertig jaar toen ik geboren werd en als jongste uit een gezin met vier broers en een zus vonden ze thuis dat ik verwend was, maar dat vond ik zelf niet,” zegt Nellie serieus. Nellie Langens (78) groeide op in de Vinkelsestraat in en volgde daar de lagere school en de huishoudschool. “Ik ging op mijn vijftiende werken in Heesch daarna in Oss in ,n gezin met kleine kinderen want er was in dat gezin net een baby’tje geboren. Ik draaide zelfstandig het huishouden en beheerde zowel de huishoudportemonnee als de sleutel. In dit gezin mocht ik meehelpen met de maaltijden tijdens de feestdagen en daarna naar het pianospel luisteren van een familielid wat heel indrukwekkend was. Toen  mijn zus trouwde moest ik thuis in het huishouden mee werken want er waren nog vier jongens thuis een op de boerderij de andere werkten elders.

Openhartoperatie

Tijdens het dansen in uitgaanscentrum Lunenburg ontmoet ze Harrie en na een verkeringstijd van zes jaar trouwen ze en gaan ze wonen in hun zelfgebouwde huis aan de Kampweg in Loosbroek. Inmiddels woont daar dochter Susanne met haar gezin. “Toen onze dochters Janine, Rianne en Susanne alle drie  de basisschool hadden doorlopen ben ik gaan werken bij Fercheval in de huishoudelijke dienst om samen met collega’s hotelkamers te poetsen. Nellie blijft een actieve en positieve vrouw zelfs na een openhartoperatie. “Ik zing nog in twee koren namelijk het kerkkoor van Loosbroek ook wel dameskoor genoemd en koor Simul Canto. Op mijn veertiende zong ik al in een koor in Heesch dat gedirigeerd werd door de schoolmeester. Het niveau van dit koor was zo hoog dat we werden uitgenodigd om in Tilburg te komen zingen tijdens een korendag.”

Wandelevenement

Verder is Nellie vrijwilliger bij de ziekenbezoekgroep van geloofsgemeenschap Loosbroek. Dit houdt in dat ze oudere of zieke inwoners een bezoekje brengt voor een gezellig praatje, een kopje koffie, samen liedjes zingen of om een mooi gedicht voor te lezen. Onze dorpsbewoners die in Laverhof wonen, worden hierbij niet vergeten. Als bestuurslid van de locatieraad van onze geloofsgemeenschap is ze belast met het rondbrengen van de jaarlijkse kerkbalans. Dit gaat veelal op de fiets. Op woensdagochtend vind je Nellie in het zwembad want dan gaat ze zwemmen bij de Zeester. “Je zwemt dan onder begeleiding om je gezondheid op peil te houden. Dit is goed voor mijn lijf en leden.” Nellie weet veel van gezondheid want ze is 26 jaar lid geweest  van EHBO vereniging st. Rafael in Heeswijk- Dinther. “Ik ging mee naar evenementen zoals in de natuurtheater de Kersouwe of bij Kasteel Heeswijk of om te helpen bij wandelevenementen. Tijdens de lessen van de EHBO vereniging leerde ik steeds iets nieuws van de instructeur en dat was mooi. Ik ben gestopt omdat mijn gezondheid dit niet meer toelaat.”

Meer voetpaden

“Ik woon inmiddels tweeënvijftig jaar in Loosbroek en veel mensen kennen elkaar. Het gemoedelijke en de sociale controle, in positieve zin dan, is heel fijn in ons dorp. Maar ik zou graag wat meer voetpaden in het dorp willen zien zodat inwoners met een rollator of een kinderwagen beter uit de voeten kunnen en ik zou  een korte rondreis vakantie willen in Nederland of nog een weekendje Texel, dat is ook altijd mooi,” mijmert Nellie.

In 2019 ontving Nellie een Koninklijke onderscheiding voor al haar vrijwilligerswerk.

Tekst: Chantal Kanters | Foto: Gido Boets