ALPE D’HUZES

Britt Donkers

‘Opgeven is geen optie’

Onze dorpsgenote Britt Donkers (20) is net terug van een ‘te gekke reis’, zoals zij het zelf beschrijft. Zij heeft – samen met enkele andere studenten vanuit de opleiding fysiotherapie bij de Fontys in Eindhoven – het medische team van de roemruchte Alpe d’HuZes ondersteund. Alpe d’HuZes is een sportief fondsenwervend evenement op Alpe d’Huez, een wintersportgebied in de Franse Alpen. Het ligt op 1860 meter hoogte. In totaal is deze beklimming bijna 14 kilometer lang, met een gemiddelde steilte van maar liefst 8%. In totaal klim je meer dan 1100 meter naar de top. Het doel van de actie is om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor KWF. Dit jaar hebben 5000 deelnemers fietsend of lopend de bekende berg beklommen. Het opgehaalde bedrag wordt aan wetenschappelijk kankeronderzoek besteed. Een prachtig doel dus!

Groot succes

Aangezien het motto van de Alpe d’Huzes ‘Opgeven is geen optie’ is, doen de vrijwilligers er alles aan om de deelnemers te helpen bij het jaarlijks fiets- en loopevenement. Zo hebben Britt en haar medestudenten de deelnemers gemasseerd, getapet, getrieerd en aangemoedigd zodat ze zo vaak mogelijk de berg op kunnen. Op deze manier ondersteunden ze hen met de donatie werving. Met een opbrengst van ruim 18 miljoen euro was deze editie – wederom – een groot succes! “Om de reis naar de Alpe d’HuZes mogelijk te maken en zo veel mogelijk geld op te halen voor KWF, heb ik samen met studiegenoten koekjes verkocht op school, thuis massages gegeven en sportieve inzamelacties georganiseerd. Al het geld dat wordt opgehaald, gaat voor 100% naar onderzoek- en implementatieprojecten in relatie tot de ziekte kanker,” weet Britt.

Veel emoties

Een van de acties was een spinningmarathon, die mede mogelijk gemaakt werd door MTC Bernheze, waar Britt een bijbaan heeft. Ook werd er op 20 mei een bootcamp gegeven door Britt en twee andere studenten van de Fontys. Met 19 deelnemers heeft de spinningmarathon 400 euro opgebracht en met het bootcamp hebben ze nog eens 375 euro opgehaald. “Dit waren twee hele mooie activiteiten met veel positieve energie vanuit de sporters wat ons veel voldoening gaf,” vertelt Britt. Onder het motto opgeven is geen optie fietste Britt zelf ook de berg op. “Met veel emoties, doorzettingsvermogen en de gedachte dat opgeven geen optie is, is het me gelukt!”

Wil je ook bijdragen aan een betere toekomst voor kankerpatiënten? Dan kun je nog tot eind juli doneren aan de Alpe d’HuZes via hun website. www.opgevenisgeenoptie.nl

Tekst: Regi Feteke | Foto: Privé