Bezoek

BURGEMEESTER MARK DE MAN

‘Ik heb een speciale band met Loosbroek’

Op vrijdag 8 maart vond de Tour de Bernheze plaats. Onze nieuwe burgemeester Mark de Man (36 jaar) bezoekt alle kernen en op deze zonnige dag is Loosbroek aan de beurt. Een mooie gelegenheid om een stukje mee te wandelen en hem beter te leren kennen.

De Tour start al in de ochtend en ik sluit aan vanaf de lunch die wordt geserveerd in de Wis. Tijdens het besmeren van zijn croissant vertelt Mark: “Ik heb een speciale band met Loosbroek want mijn oma Cleerdin is hier geboren.” Misschien vindt hij ook wel hier een plekje. De monumentale boerderij van de gebroeders van der Zanden aan Loosbroekseweg wordt geopperd maar zoals Mark zelf zegt, “Ik kan wel een kitrandje zetten maar een opknappertje gaat me te ver, mijn man en ik genieten nu van ons huurhuis in Heesch dat nog heel nieuw is en dat is ook wel fijn.” Ze zijn op zoek maar doen het rustig aan. Eerst maar eens de gemeente goed leren kennen. “Mijn man gaat in ieder geval hier in de buurt werken als wijkagent in Boekel.”

Op de vraag of hij het burgemeesterschap een vak vindt of een roeping is hij duidelijk: “Het voelt als een roeping, je moet er echt voor gaan. Je moet kunnen afstemmen op én met iedereen en zowel nabij zijn als distantie houden. Dat is de uitdaging, zeker als het gaat om gevallen waar veel verdriet bij komt kijken. Je moet flexibel van geest zijn en goed kunnen schakelen want er komen diverse onderwerpen op je af dus wil ik daar goed op voorbereid zijn.”

In zijn vrije tijd wandelt hij graag maar hij is ook een motorliefhebber. “Ik heb het type motor waar eerst het hoofd komt en daarna de benen.” Op mijn vragende blik antwoordt hij: “dat heb je met een racemotor en hoewel ik niet echt race moest ik van mijn moeder altijd appen als ik veilig was aangekomen!” In Friesland waar hij voorheen woonde aangezien zijn man daarvandaan komt, hebben ze veel ritten gemaakt. “Als ik wandel of op de motor zit dan kan ik afstand nemen van mijn ‘burgemeester zijn’. Dat heb ik soms nodig.” Friesland lijkt ver weg maar Mark geeft aan dat afstand geen rol mag spelen als je iets belangrijk vindt: “Mijn oma woonde in Veghel en als ik haar graag wilde bezoeken, dan nam ik daar de tijd voor. Ook al duurde de rit naar Brabant zeker 1 uur en 3 kwartier, dat heb ik er voor over gehad.” Zo staan ze ook in de verhuizing naar Bernheze. “Het was fijn om in Friesland te wonen maar hier dichterbij mijn ouders is ook prettig alhoewel zij hun vakantieadresje wel gaan missen!”

Wat is de eerste indruk van Loosbroek? “Alle generaties ontmoeten elkaar in Loosbroek en steeds op een andere locatie zo heb ik vandaag gezien. Dan weer bij de sportclub of op de school en zeker ook in jullie ‘huiskamer’ De Wis. Loosbroek is heel ‘eigen’, jullie pakken dingen op en zetten de schouders eronder. De uitdaging zal zijn dat jong en oud elkaar kunnen blijven tegenkomen.” Onderweg zijn er spontane ontmoetingen en staan we stil bij mensen die buiten aan het werk zijn. “Dat maakt het ‘burgemeester zijn’ zo bijzonder, je treft steeds andere mensen.”

Tekst: Willemien Manders | Foto’s: Wim Roefs / Maddelon Dekkers