bijzonder

Damian en Jaimey

‘We eten ook best vaak groente’

Revival hoort in Loosbroek in het rijtje, kerk, Dagwinkel en Kerkzicht. Bijna elke dorpsgenoot kent Restaurant Catering Revival en haar uitbaters. Maar hoe is het om de (klein) kinderen te zijn van deze familie en boven het bedrijf te wonen? Damian (13) en Jaimey (11) Loocks kunnen daar alles over vertellen.

FRIETTENT

Damian zit inmiddels op het Fiorreti College in Veghel en Jaimey zit nog op de Sint-Albertusschool. Omdat Revival bekend is in Loosbroek en omgeving weten de meeste kinderen ook wie deze twee jongens zijn. “Toen ze nog wat kleiner waren, kwamen er ook wel eens kindjes waarvan redelijk snel duidelijk was dat ze kwamen voor een gratis ijsje en niet voor de jongens zelf,” vertelt moeder Daniëlle. “Dat was natuurlijk wel eens lastig.” Gelukkig gebeurt dat niet meer nu de jongens wat ouder zijn. Boven de friettent wonen heeft zo z’n voor- en nadelen. Zo zou je misschien denken dat ze elke dag friet mogen en kunnen eten. Maar dat is niet zo. “Iedereen vraagt dat altijd, maar we eten eigenlijk maar één keer in de week friet,” vertelt Damian. Een voordeel vinden de jongens dat een groot deel van de familie vaak letterlijk onder één dak te vinden is. “Als er iemand jarig is, hoeven we alleen maar naar beneden te lopen om de hele familie te feliciteren.” De jongens vinden het helemaal niet vervelend om boven de friettent te wonen. Al is het zeker wel rekening houden met de situatie. “Soms vergeet je het ook wel eens,” weet Jaimey. “Behalve als de muziek hard staat, dan lig je in je bed mee te dansen. En we mogen niet te hard stampen in huis omdat je dat in het restaurant dan kunt horen.”

LOEMPIDEL

“Soms is het ook wel vervelend dat mensen denken dat we alles maar gratis krijgen,” gaat Damian verder. “Dat is helemaal niet zo! Wij weten heus wel dat mama in het begin alles heeft betaald. En we eten ook echt niet altijd friet maar ook best vaak groente.” Wel kunnen de jongens, als ze zin hebben in een ijsje, er altijd beneden eentje gaan halen en daar zijn ze zeker wel over te spreken. “Sommige kinderen van mijn school vragen dan: ‘Dus als je zin hebt in een frietje kun je dat gewoon ‘s nachts pakken?’ Maar dat is niet zo, je moet namelijk eerst de frituurpan aanzetten en dat is allemaal niet zo makkelijk.” Of de jongens de friettent willen overnemen, daar zijn de meningen nog over verdeeld. Damian heeft een tijdje meegeholpen in de afwas maar dat was niet helemaal zijn ding. Hij heeft dan ook besloten dat hij liever automonteur wordt. Jaimey denkt daar anders over, hij ziet het wel zitten om de zaak in de familie te houden en later over te nemen. Hij heeft zelfs al plannen voor wat hij met de friettent zou willen doen. “Ik wil nieuwe snacks toevoegen, zoals een frikandel met friet erin.” “En je kunt de loempidel weer terughalen,” vult Damian zijn broer aan.

Tekst: Pleun van den Helm. Foto: Wim Roefs.