bijzonder

Marien Buijs

De liefde voor DAF

Hij was te vinden op de filmsets van ‘Bloed, Zweet en tranen’ en ‘Kidnapping Mister Heineken’ en vorige week speelde hij nog het slachtoffer van een ernstig verkeersongeluk. Woont er een beroemde filmster in Loosbroek? Dat niet, maar zijn hobby’s brachten Marien wel al op heel veel bijzondere plekken.

SPEELFILMS

Marien trouwde al jong met zijn jeugdliefde Hilly, die helaas in 2004 overleed. Samen kregen ze vier kinderen; Miranda, Arjan, Mark en Eveline. Marien woont in Pastoor de Grootstraat en is de trotse opa van 10 kleinkinderen. Trots is hij ook op zijn Dafjes. Hij begon ooit als monteur in een DAF-garage, werkte daarna 41 jaar voor een Toyota garage, maar de liefde voor DAF bleef. “Ik had een DAFje zien staan dat hartstikke rot was en dacht; ik wil wel eens zien of ik daar nog iets van kan maken. Dat is gelukt!” vertelt Marien. Daarna volgden er nog twee DAF auto’s. “Het opknappen is leuk, maar ermee toeren nog veel leuker!” Marien is lid van een DAF-club. “Samen hebben we al veel mooie toertochten gemaakt door half Europa. En het mooie is dat ik pech onderweg vaak zelf kan verhelpen. Niks geen computers in de auto, met een hamer en nijptang kom ik al een heel eind. Via de Zeelandse Oldtimerclub is me een paar keer gevraagd mijn auto uit te lenen voor bijzondere projecten. Zo was mijn DAF al te zien in twee Nederlandse speelfilms en binnenkort is mijn DAF-bestelauto te zien in de nieuwe ANWB-reclame,” vertelt Marien trots.

SLACHTOFFER

Mocht je Marien nog nooit met de DAF hebben zien langskomen, dan vast weleens in zijn blauw-gele tenue. Hij is namelijk al bijna 40 jaar EHBO’er. “Ik ben bij zowat elk evenement hier in de buurt aanwezig als EHBO’er. Waarom? Omdat het keihard nodig is! Er kan zoveel leed voorkomen worden wanneer mensen weten hoe ze moeten handelen tijdens een noodgeval.” Marien speelt ook zo’n drie keer per week LOTUS-slachtoffer. “Dan acteren we als slachtoffer bij een noodgeval en grimeren zelf de wonden. Zo had ik pas nog een insulinevergiftiging en vorige week een slagaderlijke bloeding. We doen dit voor EHBO-verenigingen, maar ook voor de brandweer, politie of ambulancebroeders. Ik word soms uit auto’s gesleurd en ben ook eens gekoeld met een brandweerslang. Het is heel bijzonder werk. Ik ben weleens ingeschreven in het ziekenhuis, omdat de dame achter de balie niet doorhad dat ik bij de oefening hoorde. Toen heb ik toch maar even de sticker op mijn blouse laten zien waarop ‘slachtoffer’ te lezen was. Met die acteerkwaliteiten zit het dus wel goed,” lacht Marien. “Lotus is belangrijk voor een goede EHBO-opleiding, omdat je het meeste leert vanuit de praktijk. Ik hoop in de toekomst meer Loosbroekenaren te zien bij de EHBO-lessen, want je kan er echt levens mee redden.”

Tekst: Cindy van Haaren. Foto: Eveline van Uden-Buijs.