Bijzonder

Dirk van Oorschot

Dirk van Oorschot liep 78 marathons

Dirk en Anja van Oorschot wonen in het huis op de hoek van de Nistelrodesedijk en de Berkenvenseweg. In 1992 stond op die plek een houten arbeidershuisje en dat kwam in de openbare veiling. “Anja had nog gezegd dat ik niet meer moest bieden dan we hadden afgesproken, maar op een gegeven moment heb ik ‘mijn’ geroepen en daarmee was het huisje van ons. We hebben nog zo’n anderhalf jaar met de toenmalige gemeente HDL moeten stoeien voor vergunningen, maar in 1995 zijn we er gaan wonen. Nu ben ik, dertig jaar later, bezig om het huis van het gas af te krijgen. En dat doe ik helemaal alleen. Elke steen heb ik zelf in mijn handen. Ik doe er mijn tijd over. We hebben eerst geïsoleerd en nu zitten we in de fase waarin ik de warmwatervoorziening op orde maak.”

PRIJZENPOT

Dirk werkt niet dagelijks aan de verduurzaming van zijn huis, want hij loopt ook marathonwedstrijden. En niet zomaar af en toe, maar inmiddels al achtenzeventig marathons in de afgelopen veertien jaar. En dat over heel de wereld. Het marathonlopen kwam redelijk toevallig op zijn pad. Dirk was eigenaar van een groot verpakkingsbedrijf met fabrieken in Oss, Veghel, Chicago en verkooppunten in onder andere Australië, Midden- Amerika en Spanje. Voor zijn werk moest hij daarom veel reizen. “Vroeger heb ik altijd gefietst. Ook op wedstrijdniveau. In 1978 en in 1983 won ik de Ronde van Loosbroek. Maar een fiets meenemen in het vliegtuig is niet handig. Een paar schoenen is dan makkelijker. De eerste marathon kwam op m’n pad toen ik bij mijn verkoopteam in Amerika was en wij hoorden dat de prijzenpot van de marathon in Memphis was verdubbeld. Dus wij besloten om daarvoor te gaan trainen met het idee: ‘we zullen het wel kunnen.’

CONTACTEN

Na afloop van de loop zei ik tegen mijn mensen: ‘Jullie hebben één marathon gelopen, maar ik twee, namelijk mijn eerste en mijn laatste.’ Ik was er helemaal klaar mee. Maar ja, later wilden die Amerikanen wel een keer in Amsterdam de marathon doen, dus toen zijn we maar weer gaan voorbereiden. En van het één komt het ander. Je krijgt allerlei contacten. In de marathonwereld is het lopen van de zes grootste marathons een mijlpaal. Dus New York, Boston, Chicago, Berlijn, Tokyo en London. Toen vond ik een rijtje van 25 marathons wel een mooi einddoel. En ondertussen heb ik ook meer avontuurlijke marathons gelopen, bijvoorbeeld in Patagonië, Chili, Australië en nog veel meer. Inmiddels heb ik er dus achtenzeventig gedaan en ik heb nog nooit een training hoeven overslaan vanwege een blessure.”

KERMISSEN

Op 1 oktober ’23 gaat hij de ‘50 States trofee’ behalen voor het lopen van marathons in alle vijftig staten van Amerika. Hij zal de eerste loper zijn die in alle staten heeft gelopen en die níet in de VS woont! Een vol programma dus in het vooruitzicht. En in de maanden juni en juli staat hij ook nog op de kermissen in de regio. “Dat is een beetje een uit de hand gelopen hobby. In Amerika zag ik de Snowiemachine. Dat is een apparaat waarmee je een beker sneeuw kunt maken uit ijsblokjes en de kinderen kunnen dan zelf bij een ranja-kraantjes-carrousel allerlei smaakjes siroop erop gieten. Dat is heel erg lekker. Net heel zacht waterijs. We zijn vorig jaar ook bij de kindervakantieweek in Loosbroek geweest en daar was het ook een groot succes.”

ELEKTRISCH

En wat nou als op 1 oktober die trofee is gehaald? Wat is het volgende doel? “Ik weet niet of het gaat gebeuren, maar het plan is om met onze elektrische auto naar Zuid- Europa te rijden en te kijken of we daar marathons kunnen lopen. Maar dan wel klimaatneutraal.”  

Tekst: Wietske Piek | Foto’s: Wim Roefs / privé