Bijzonder

Marianne van Zoggel

‘Ze mag nergens bang voor zijn’

Marianne Van Zoggel (19) heeft een heel bijzondere hobby: ze traint haar puppy Abby om later politiehond te worden. Iets meer dan een maand geleden kwam er in het nieuws dat een puppy gevonden was naast de A2. Een opvangcentrum voor dieren heeft het hondje toen meegenomen maar het bleek al snel dat dit niet helemaal goed ging. “De pup was veel te actief, een echte druktemaker,” vertelt Marianne.

OVERHALEN

Het bedrijf Four Winds uit Geffen waar Marianne voor werkt heeft de pup toen overgenomen, om het hondje op te leiden als politiehond. Four Winds is een gespecialiseerd bedrijf in de opleiding van verschillende type diensthonden en werkt al ruim 20 jaar voor overheidsinstellingen en multinationals over de gehele wereld. Omdat de pup nog te jong was om echt te beginnen met de opleiding moest ze eerst bij iemand in huis, nadat ze een ander adres heeft gehad waar meerdere politiehonden zaten is ze uiteindelijk bij Marianne terecht gekomen. “Van mama mocht het, papa moest ik eerst even overhalen,” lacht Marianne die voor de pup mag zorgen tot ze ongeveer tussen de tien maanden en een jaar oud is, dan is ze oud genoeg voor de opleiding.

GASTGEZIN

Abby is nu een maand in de Jan Dobbelsteenstraat en het gaat heel goed. Marianne heeft haar zelf een naam mogen geven nadat ze eerst twee andere namen heeft gehad. “Abby vond ik bij haar passen.” De pup is een kruising tussen een Mechelse en een Tervuerense Herder wat een pittig karakter en veel haar betekent.
Marianne moet er voor zorgen dat Abby straks klaar is voor het echte werk. “Ik moet haar de basisdingen leren zoals zit en apport, maar ik moet haar bijvoorbeeld ook meenemen naar de markt. Ze mag nergens bang voor zijn.” Als Abby dadelijk oud genoeg is moet ze een test doen om te kijken of ze helemaal geschikt is voor de opleiding. “Ze mag niet te snel afgeleid zijn en ze moet wat ze doet ook echt leuk vinden, daar gaat het vooral om.” Mocht Abby niet worden gekozen als politiehond zijn er twee opties, of Marianne mag haar houden of er wordt een ander gastgezin voor haar gezocht, al is voor Marianne de keus dan al snel gemaakt.