bijzonder

Ine Hendriks

‘Ik word echt sterker van het fietsen’

Net zoals de kerk, de Wis en de Dagwinkel hoort Ine, fietsend op haar driewielfiets samen met hond Arie, bij het vertrouwde Loosbroekse straatbeeld.
Ine Hendriks (54) woont samen met Henk van den Braak en hun drie zonen Lenny, Joey en Chris aan de Dorpsstraat op nummer 72a. Het startpunt van de vele fietstochten die ze maakt op haar driewielfiets. En over die fiets gaan we het hebben, want Ine heeft een duidelijk doel voor ogen: “Ik wil mensen, die niet meer kunnen fietsen, enthousiasmeren om een driewielfiets te proberen. Ik realiseer me dat je misschien denkt ‘wat zullen andere mensen denken’, maar stap over die drempel heen. Want het brengt zoveel; lekker bewegen, de natuur in. Én met een fiets heb je altijd een parkeerplaats dichtbij de deur.”

DE DIAGNOSE

Ine heeft zelf een driewielfiets vanwege evenwichtsproblemen als gevolg van MS. “Ik was 21 toen ik de diagnose kreeg. Op 26 april, een woensdag, ik weet het nog precies. Ik ging naar de afspraak met het idee dat ik de bevestiging zou krijgen dat alles goed was en ik geen MS zou hebben. Wel dus! Tijdens de afspraak was ik heel nuchter en maakte keurig notities van alles wat ik moest doen en laten. Pas onderweg sloeg de paniek toe. Ik weet nog dat ik dacht: ik kan vanavond echt niet gaan trainen voor voetbal! Uiteindelijk ging ik toch, omdat ik me realiseerde: ik heb nu een diagnose, maar verder is alles eigenlijk gewoon nog hetzelfde als gisteren.”

FANATIEK

Ine doet er alles aan om in een zo’n goed mogelijke lichamelijke conditie te blijven. “Ik merk echt dat ik sterker word van het fietsen en dat ik daardoor sommige dingen weer beter kan dan voorheen.” Naast veel fietsen, fitnest Ine twee keer per week bij MTC en hoepelt ze fanatiek met een fitnesshoepel voor volwassenen. “Elke ochtend en avond doe ik dat. Het duurde even voor ik het onder de knie had, maar ik heb net zolang geoefend tot het lukte. En ik sla het ook echt nooit over. Soms denk ik wel eens bij mezelf: je kunt ook overdrijven,” lacht Ine. Dat fanatisme heeft ze ook met fietsen. “Twee jaar geleden fietste ik 3000 km. Vorig jaar wat minder. Nu móet ik van mezelf toch écht weer naar die 3000. Misschien ben ik ook wel zo gedreven, omdat het vele bewegen me zoveel oplevert. En ik bang ben dat het zonder minder gaat.

BEL GERUST

Tegen mensen die twijfelen over een driewielfiets zou ik willen zeggen: wacht niet te lang, wacht niet tot fietsen helemaal niet meer lukt. Ook ik moest die drempel over en dat heeft echt wel even geduurd. Terwijl ik achteraf denk: Had ik het maar eerder gedaan. Er zijn verschillende mogelijkheden voor zo’n fiets en bij diverse zaken kan je testritten maken, maar is dat nog een stap te ver? Bel me even, dan spreken we wat af en kan je mijn fiets eens proberen.”

Tekst: Cindy van Haaren. Foto: Wim Roefs.