bijzonder

Wiety van Doremalen

‘Op vakantie in Loosbroek’

Wiety (66) en Paul (69) van Doremalen wonen sinds 2008 in het voormalige huis van ‘Miet van den Boom’ aan de Dorpsstraat 78 en Wiety runt er inmiddels ruim 5 jaar haar B&B ‘In het Veurhuis’. De afgelopen vijf jaar zagen honderden bezoekers de schoonheid van Loosbroek. Jawel. Toeristen en reizigers uit Zweden, Duitsland, Engeland, Polen, Mexico, Korea en Amerika deden Loosbroek al aan. Ze genoten met volle teugen, getuige ook de reviews op het internet. “Ja, het gaat goed, het is eigenlijk bijna altijd bezet,” vertelt Wiety, “het hele jaar door hebben we gasten. Voornamelijk via Airbnb, een online marktplaats voor de verhuur en boeking van privé-accommodaties. De website laat privéaccommodaties in 192 landen zien. Zo weten ze ons wereldwijd te vinden. We zijn nooit gesloten. Als we zelf op vakantie willen, zorgen we dat de B&B open kan blijven. Vorig jaar was een topjaar, dit jaar zijn we door corona enkele weken dicht geweest en is het beduidend minder.”

MOOIE VERHALEN

Wiety is opgegroeid op een boerderij en het was haar wens om ooit weer te wonen in een mooie omgeving met veel ruimte. Dat is gelukt. Een bloemrijke waterpartij met een fenomenaal uitzicht op het Jonkersbos aan het einde. Er bloeit en groeit een weelderige groente- en fruittuin en Paul bekommert zich daar om zijn bijenvolken. Het resultaat is dat Wiety haar gasten een ontbijt kan voorschotelen met jam, honing, tomaat en komkommer uit eigen tuin. ‘In het Veurhuis’ is niet toevallig gevestigd in het voorhuis van de boerderij. Een comfortabel en knus B&B appartement met twee slaapkamers. “Wij wonen in het achterhuis van onze woonboerderij. We delen de trap naar boven en de overloop. Er is een privéterras maar we drinken soms ook even een glaasje met onze gasten. Dat levert altijd mooie verhalen op en zo kan ik mijn Engels weer een beetje ophalen,” lacht Wiety.

VOLLE TEUGEN

Een van de zomergasten is Gerrit Jan uit Loenen aan de Vecht, ook geen onaardige plek. Hij is enthousiast over ons dorp. “Het is hier echt fantastisch,” vertelt hij vanaf zijn terras. ”Ik fiets hier heel veel en geniet met volle teugen van de mooiste plekjes in en om Loosbroek.” Een vriendengroep uit de provincie Zeeland kwam twee jaar geleden voor het festival ‘Alle Remmen Los’, maar heeft nu ook zonder het feest aan de Laageindsedijk geboekt om te genieten van de omgeving.

Tekst: Mathieu Bosch. Foto: Miriam van Dijk.