bijzonder

Mathijs Martens

‘De diepvries ligt vol met duiven, kwartels en kuikens’

Een jachthavik, een jachthond, een jachtgeweer en natuurlijk een jachtakte. Mathijs Martens (23) is een gepassioneerd jager.

Mathijs woont bij zijn ouders aan de Dintherseweg, een gezin met vijf zonen. De techneut studeerde High Tech Metalektro en werkt als servicemonteur bij Van Roessel en Robee Techniek BV in Loosbroek. Zijn passie is echter de jacht. Dat begon ooit met een uiltje, maar inmiddels is havik ‘Don’ zijn grote trots. “Hij is bijna vijf jaar oud en ik heb hem zelf in Engeland opgehaald,” aldus Mathijs. “Net zoals je hondenfokkers hebt, heb je ook vogelkwekers. Om het dier te mogen houden, heb ik eerst een valkeniersakte moeten halen, een tweejarige opleiding met een stage waarbij je meeloopt met een mentor van rui tot rui. Een heel jaar dus.”

NATUUR TEGEN NATUUR

Toen hij zijn jachtakte kreeg, wilde hij gaan jagen op konijnen, maar daar zijn er te weinig van. Daarom ging het vizier op de kraaien. “Dat is echt een plaag. Ze slopen mais, pikken weidevogels en eten nesten leeg. Geen enkele boer wil kraaien. En het jagen is geweldig om te doen. Soms pakt Don er zomaar twee, al blijft het natuur tegen natuur, het lukt niet altijd. Toch is het een geweldige vogel. Hij kan overleven in de natuur maar komt altijd bij mij terug. Ik kocht hem toen hij twaalf weken oud was. Hij kon alleen eten en vliegen. Het jagen heb ik ‘m geleerd, net als het ‘eten op de vuist’. We hebben een band, hij kent me, dat is prachtig.”

ZELF KWARTELS FOKKEN

Zijn vrije uurtjes zijn altijd voor de jacht. “Het is mijn hobby en mijn sport. Don is een prachtige roofvogel, gespecialiseerd in het overrompelen van zijn prooi. En duur, wat is duur? Denk aan duizend euro voor de vogel. Maar wat is dat als hij vijftien jaar meegaat? Het is vooral alles eromheen. De riempjes, de handschoen, een boog, een groot hok, de zender en de telemetrie om hem uit te peilen als hij weg is, en natuurlijk voer. De diepvries ligt vol met van alles, van duiven tot kwartels tot kuikens. Ik heb m’n adresjes voor het voer, als een duivenmelker duiven over heeft, krijg ik ze. Kwartels fok ik zelf op.”

HONGERIG EN SCHERP

Een jacht vraagt om een goede planning. “Meestal ga ik drie keer in de week, samen met een chauffeur en een vaste jachtmaat. Dat vraagt elke keer opnieuw de juiste voorbereiding om optimaal te kunnen jagen. Ik moet de vogel hongerig en scherp houden, hij moet wel willen bewegen. Als hij terugkomt, krijgt hij altijd een beloning, maar als hij een kraai heeft gevangen, krijgt hij een extraatje. Als ik vind dat hij een volle buik heeft verdiend dan krijgt hij dat ook. Het is een feestje voor Don én voor mij. Lekker naar buiten, de natuur in. En als hij terug komt vliegen en op je vuist landt, dat is het mooiste wat er is.”

Tekst: Mathieu Bosch. Foto: Wim Roefs.