Bijzonder

Vera Oomen

De wereld achter de mooie foto’s

Vera Oomen (17) zit inmiddels in het laatste jaar van haar opleiding voor schoonheidsspecialiste op het Summa College in Eindhoven. In het weekend werkt Vera bij de voetbalclub RKC Waalwijk als hostess en sinds kort is ze aan de slag gegaan bij Van Tilburg in Nistelrode op de mannenafdeling. Dit jaar is ze ook weer begonnen met dansen bij Dance Team Nistelrode. Vera heeft een aantal jaren geleden moeten stoppen met dansen door de spierziekte neuralgische amyotrofie, een aandoening van de zenuwen die zorgt voor pijnaanvallen in de schouder. Door de vele blessures besloot ze tijdelijk te stoppen en zich op andere dingen te richten. In die tijd is ze begonnen met haar eerste Missverkiezing en met succes! Vera is eerste geworden van Miss Teen Brabant en landelijk in de top vijf gekomen.

TINDERPROFIEL

Door de Missverkiezing krijgt Vera nog regelmatig opdrachten om model te staan voor kleding- en lingeriezaken en een bekend lingeriemerk. Deze foto’s publiceert ze dan soms op haar Instagram, wat vaak goed, maar helaas soms ook minder positief ontvangen wordt. “Er wordt een beeld van je geschetst en dat is niet altijd even positief. En iedereen mag een eigen mening hebben, maar dat maakt het niet minder lastig.” Vera was vijftien toen ze de Missverkiezing won. “Achteraf gezien is dat te jong, zeker vanwege alle dingen die ik daarna over me heen kreeg. Ik denk dat ik daar nu beter mee zou kunnen omgaan.” Als je meedoet aan een Missverkiezing is het doel om uiteindelijk model te mogen staan. Maar een jong meisje in lingerie, daar vinden sommige mensen iets van. “Soms ging het zelfs zo ver dat mensen mijn foto gebruikten op hun Tinderprofiel, dat vond ik heel vervelend.”

SPIERZIEKTE

Ondanks de negatieve reacties, zijn er gelukkig ook veel positieve reacties. Vanuit de Missverkiezing zelf maar ook van buitenaf. “De Missverkiezing heeft me goedgedaan, het heeft veel onzekerheid bij me weggenomen. Ik heb het gedaan en daar ben ik trots op.” Ondanks dat ze superblij is met haar overwinning en ze de Missverkiezing een mooie ervaring vond, weet ze niet of ze hier later verder in wil gaan. Voor Vera staat school nu sowieso op één, ze wil haar diploma halen en dan een eigen schoonheidssalon beginnen. Door haar spierziekte zal fulltime werken een uitdaging worden. “Het liefst zou ik de werkdagen willen afwisselen door ze verder in te vullen bij een kledingwinkel. Maar gezond blijven is natuurlijk het allerbelangrijkste,” weet ze.


Tekst: Pleun van den Helm. Foto: Michel Oomen.