bkk

Kunstenfestival in Loosbroek

Op zaterdag 27 en zondag 28 augustus 2022 organiseert de Bernhezer Kunstkring (BKK) een kunstenfestival in Loosbroek. “We brengen kunst letterlijk wat dichterbij en proberen dorp en landschap te verbinden met tientallen kunstwerken,” vertelt Mathieu Bosch, voorzitter van de BKK. “Op allerlei verrassende plekken wordt twee dagen lang een grote diversiteit aan kunstvormen getoond. Toonaangevende kunstenaars zullen hun werken tentoonstellen in onder andere de kerk, De Wis, uitgaanscentrum Lunenburg, de beugelbaan, meubelfabriek Herso en bij particulieren op de route.”

APPELBOOMGAARD

Van een projectie van het laatste avondmaal in de kerk tot een koe met een melkfabriek erin. Van een metershoge stalen hoofd tot miniatuur kijkdoosjes en een klassiek concert in een appelboomgaard. En de expositie groeit nog steeds. Daarom zoeken we ook nog steeds mooie plekjes in het dorp waar we tijdelijk kunstwerken mogen plaatsen.” Sandra Hulseboom is een van de particulieren die haar tuin aan de Schaapsdijk twee dagen openstelt voor de bezoekers van het kunstenfestival: “Walter en Ivon van der Velden zijn in ons huis geboren. De twee kunstenaars maken een werk op maat en laten dat in onze tuin zien. Leuk om aan mee te werken!” Ook de Loosbroekse Hannie Roefs zal haar werk laten zien.

UITGAANSCENTRUM

Bijzonder is ook de deelname van het uitgaanscentrum. “Wij zijn al jaren fan van de BKK,” laat Rob Lunenburg desgevraagd weten, “ze hebben altijd leuke ideeën dus wij doen graag mee. Zowel Lunenburg als zaal Kerkzicht. We zetten alle deuren open. In de grote zaal van Lunenburg komt een project waarbij we kunnen laten wat we aan techniek in huis hebben. Met muziek en allerlei spectaculaire lichtvormen worden de bezoekers getrakteerd op een spiegeling van jezelf in water. Echt heel bijzonder.” Jozette van de Helm vertelt namens De Wis: “Wij zijn niet voor niets het gemeenschapshuis van het dorp, dus ook wij stellen alle ruimtes beschikbaar. Bijzonder om mee te werken aan zoveel creativiteit in en om De Wis.”

PASSENDE MUZIEK

“Natuurlijk doen we mee,” vult Theo de Mol namens de kerk aan. “Er wordt respectvol met de indeling van de kerk omgegaan, er komt perfect passend werk, mooi om daar onze kerk voor open te stellen.” De parochietuin wordt eveneens gebruikt voor een bijzondere tentoonstelling met passende muziek. Ook de appelboomgaard van Hans en Marion Heerkens wordt ingezet voor het festival. Daar zal klassieke muziek, liggend te beluisteren zijn. Op zondag speelt de band Knockout op het plein. Dorpsgenoot Ruud van der Heijden gaat samen met zijn band voor een swingende afsluiting zorgen. Wil jij je tuin, schuur of garage beschikbaar stellen voor een bijzonder kunstwerk of voorstelling? Laat het weten via info@debkk.nl.

Tekst: Cindy van Haaren. Foto: Wim Roefs.