Boa

Maureen

‘Ik houd Loosbroek een beetje in de gaten’

Sinds kort is Loosbroek een jonge, enthousiaste opsporingsambtenaar rijker. Maureen (23) is vier dagen in de week, soms meerdere keren per dag, in ons dorp om zaken als veiligheid, leefbaarheid, gezondheid, welzijn en goede sociale verhoudingen te creëren én in stand te houden.

Een handhaver zorgt ervoor dat burgers de wet- en regelgeving naleven en werkt in verschillende domeinen. Het bekendste is de openbare ruimte, de straat dus. “Het is een afwisselende baan waarbij je veel buiten bent,” vertelt de jeugdige handhaver die voor dit vak haar werk als politieagente opgaf. “Dit geeft meer vrijheid, dat past bij me. Ik werk graag met mensen, helpen vind ik fijn. In mijn functie sta je dichtbij de inwoners.” Maureen volgde de tweejarige opleiding Handhaving, Toezicht en Veiligheid. “Daar leer je veel over onder andere Strafrecht en Levensreddend Handelen.”

Maureen is in december 2022 begonnen in onze gemeente. “We werken tussen 7.30 en 23.00 uur, natuurlijk in wisselende diensten. Onze werkdag start op het gemeentehuis waar vaak een stapeltje meldingen klaarligt. Tussendoor komt dan natuurlijk ook nog het een en ander langs. In de avonduren gaan we altijd met z’n tweeën op pad, overdag vaak alleen maar dat ligt natuurlijk ook aan de aard van de melding. Wij werken veel samen met de wijkagenten en we voeren ook periodiek overleg met ONS welzijn, Mooiland en Woonstichting JOOST. Daarnaast hebben we gesprekken met een verkeerskundige van de gemeente als er bijvoorbeeld verkeersregels zijn waarvan we merken dat die de verkeersveiligheid niet ten goede komen. We proberen dan gezamenlijk tot een oplossing te komen.

Samen met ons team houden we Loosbroek in de gaten. In positieve zin natuurlijk, het is gelukkig een rustig dorpje, we zijn dan wel waakzaam, niet argwanend. We laten ons onregelmatig zien en zijn er verder vooral als het nodig is. Er is veel sociale controle en ik krijg weinig meldingen. Ik zit in een aantal buurtwhatsappgroepen maar ook daar is het rustig. Reacties gaan vaak om kleine dingen als hondenpoep en fout parkeren,” besluit Maureen die de inwoners van Loosbroek op het hart wil drukken niet te schromen om contact op te nemen bij problemen. “Beter een keer te veel bellen dan te weinig!”

Tekst: Mathieu Bosch | Foto: Wim Roefs