boer in hart en nieren

Bas Roefs

‘Het is niet altijd makkelijk om boer te zijn’

Al 55 jaar woont Bas Roefs aan de Dorpsstraat 92 in Loosbroek. Hij groeide er op met vader Wim, moeder Mien en twee oudere zussen. Het was vanzelfsprekend dat Bas het boerenbedrijf van zijn ouders over zou gaan nemen. “Ik heb nooit iets anders gewild,” vertelt Bas. “Ik ben ermee opgegroeid en was van jongs af aan altijd bij de dieren te vinden. Toen ik een jaar of 12 was en ons pap een tijdje in het ziekenhuis lag, heb ik samen met ons mam het bedrijf draaiende gehouden. Vroeg op om vóór schooltijd de koeien te melken.” Na de basisschool was de keuze voor een vervolgopleiding niet moeilijk. Het werd de Groenschool. “Een school met veel Bosch’ tuig en een strak beleid. Elke dag fietsten we met 6 jongens uit Loosbroek naar Den Bosch. 15 kilometer was best een eind! Ik zal nooit vergeten dat ik een keer m’n sportbroek was vergeten en ’n uur na moest blijven. Er heerste een streng en strak beleid, toch was dat de enige keer dat ik straf heb gehad,” lacht Bas.

VINKELOORD

Op zijn 18e kreeg Bas verkering met buurmeisje Miranda van der Heijden, waarmee hij inmiddels alweer 31 jaar is getrouwd. Ze kregen 4 kinderen en zijn sinds kort de trotse grootouders van kleindochter Fem. Veel mensen hebben een baan waar ze ‘bij weg kunnen lopen’ om na twee of drie weken gewoon weer verder te gaan waar ze gebleven waren. Voor een boer is dat echt anders. Die heeft een goede vervanger nodig aan wie hij het bedrijf durft over te laten en dat zorgt ook nog eens voor aardig wat kosten. Maar daar hadden Bas en Miranda een goede oplossing voor gevonden. “We zijn 5 jaar op rij naar Vinkeloord geweest, een kilometer of zeven verderop. Een mooie tijd. De kinderen fietsten naar de camping en ik ging met de auto, zodat ik ’s morgens en ‘s avonds thuis kon gaan melken.”

PROBLEMEN

“Het is niet altijd even makkelijk om boer te zijn. Ik heb er echt moeite mee dat de boeren tegenwoordig vaak van alle milieuproblemen de schuld krijgen, terwijl we schoner en veiliger produceren dan ooit! Het is goed voor Loosbroek dat er zoveel mensen van buiten Loosbroek komen wonen, maar ze komen wel in een landelijke omgeving wonen waar van oudsher al boeren gehuisvest zijn. Ik vind het erg lastig wanneer mensen over de boeren blijven klagen.” Maar Bas is een boer in hart en nieren en hoopt nog lang niet te hoeven stoppen met werken. “Altijd vroeg uit de veren, maar dat ben ik gewend. En nu moet ik naar bed, om morgen op tijd bij het sporten van de kinderen te zijn, want dat is mijn grootste hobby. En wat denk je, Fem is daar ook, dus dan komt opa zeker!”

Tekst & Foto: Miriam van Dijk.