boer

Mark van Lieshout

‘Wie mee blijft gaan, blijft bestaan en wie stilstaat, wordt geschiedenis’

Mark van Lieshout (42) is geboren en getogen aan de Loosbroeksestraat op de grens tussen Loosbroek en Heesch en runt daar een melkveebedrijf met 100 koeien en 60 stuks jongvee. Daarbij heeft hij 47 ha grond in gebruik voor het verbouwen van mais, gras en aardappelen. Mark is getrouwd met Suzanne en samen hebben ze twee kinderen, Cas (4) en Tess (2).

NAGELSTYLISTE

“Mijn ouders hadden toen ik klein was al het vermoeden dat ik boer zou willen worden omdat ik veel tijd doorbracht bij de koeien en de kalfjes. Ik ben na de MAVO naar de Middelbare Agrarische School (MAS) in Boxtel gegaan en heb daar de richting rundveehouderij gevolgd. Verder bekap ik zelf mijn koeien en dat wil zeggen dat ik een nagelstyliste ben voor onze koeien,” lacht Mark. Daarnaast insemineer ik ook mijn koeien zelf (KI). In 2014 zijn mijn ouders in het dorp gaan wonen en heb ik het ouderlijk bedrijf overgenomen. Daarvóór heb ik, naast het werk thuis, veel gewerkt als ZZP’er bij boeren tijdens ziekte of in vakantieperiodes. Zo heb ik jaren gewerkt op het bedrijf van Huub en Wilhelmien van Schijndel waar ik mede zorgde voor de vleeskuikens.

BODYWARMER

et allerleukste vind ik de fokkerij bij de koeien. Je hebt als doel voor ogen om een optimaal functionerende koe te fokken en dit is een koe waar een hoge melkproductie onder zit en die gezond oud kan worden. Het is mooi om tussen de koeien bezig te zijn en het jongvee te zien opgroeien. Als boer heb je invloed op de externe factoren wat betreft de leefomstandigheden. Zo draaien de we stalgordijnen omhoog als de gevoelstemperatuur onder de 10 graden komt en geven we de kalfjes dan een bodywarmer aan zodat ze hun eigen warmte kunnen vasthouden. De grootste uitdaging is de laatste jaren de overheid, die de regels voor ons als boeren steeds verandert, zoals de regels rondom emissiearme stalvloeren. Ik heb veel geïnvesteerd in een goede nieuwe vloer in de jongveestal voor een beter milieu. Maar een maand later is de RAV-code (de emissiefactor en de ammoniakreductie) door de rechter in twijfel getrokken. Ik heb naar eer en geweten gehandeld en geïnvesteerd in een prima stalvloer volgens de regels van de overheid en diezelfde overheid verandert de spelregels. Het is nu nog niet duidelijk wat er met deze nieuwe vloer moet gebeuren.”

NOORWEGEN

In zijn vrij tijd was Mark jarenlang bestuurslid bij de ZLTO en voetbalde hij bij WHV. Nu stopt hij veel tijd in zijn jonge gezin en maakt hij tijd vrij om naar bijeenkomsten te gaan van de studieclub Rundveehouderij en de ZLTO. “Ik vergroot graag mijn kennis,” legt Mark uit. “Want wie mee blijft gaan, blijft bestaan en wie stilstaat, wordt geschiedenis.” Toch is er ook tijd om te ontspannen en aandacht voor een uitje met de familie. “Elke zomer gaan we op vakantie naar Egersund in Noorwegen. Mijn zwager woont daar met zijn gezin en wij gaan dan op familiebezoek. Het is daar elke keer weer volop genieten van het mooie uitgestrekte land. Maar het is ook weer fijn om in Loosbroek te zijn, het is nergens zo goed als thuis.”

Tekst: Chantal Kanters | Foto’s: Maddelon Dekkers