Marcel Kanters
‘Je mist de koeien, het melken en het ritme van de zevendaagse werkweek’
“Op mijn negentiende ben ik met mijn ouders verhuisd naar de Dintherseweg in Loosbroek,” vertelt Marcel Kanters (51). “Ik ben geboren en opgegroeid op de Hazelberg in Veghel in een gezin met drie zussen en twee broers. In ons gezin was altijd actie en leven in de brouwerij. In Veghel hadden we een gemengd bedrijf met varkens, koeien en meststieren. Op mijn achtste had ik een grote kippenren voor het hobbymatig fokken van kippen en het uitbroeden van kuikens voor de verkoop. Later kwamen hier nog pauwen bij. Toen ik ouder werd ging ik konijnen fokken en met de opbrengst pakte ik een pilsje in de kroeg. Toen ik het aantal van zes voedsters wilde verdubbelen zei ons pap: ‘Ja, maar nu betaal ik de brokjes niet meer.’ Toen werd de winst natuurlijk minder interessant,” lacht Marcel.
Frietconsumptie
“Ik werkte van jongs af aan graag thuis op de boerderij. Toen mijn broer Jacky naar Australië ging, kreeg ik meer verantwoordelijkheid. Het bedrijf in Veghel bleek niet toekomstbestendig en daarom werd de boerderij van Piet van Thiel in Loosbroek gekocht. Toen was ik ook om. De locatie, ruimte en mogelijkheden hier spraken me aan en je kunt eigenlijk wel zeggen dat ik van mijn hobby mijn beroep heb gemaakt. Omdat ik al ruim tien jaar lang last heb van pijn door versleten enkels, is het werk op de boerderij niet meer mogelijk. Vorig jaar september hebben mijn broer, onze vrouwen en ik, besloten om te stoppen met het melkveebedrijf. De koeien zijn in december verkocht. Met pijn in ons hart. Je mist de koeien en het tweemaal daags melken en natuurlijk het ritme van de zevendaagse werkweek. Ik ben bezig om, samen met mijn vrouw Monique en kinderen Macy, Loeke en Jurre, een nieuwe invulling te vinden voor mezelf en het bedrijf. Een daarvan is akkerbouw want we telen nu aardappelen voor de frietconsumptie. En inmiddels staan er vijf dikbilkoeien in een weitje voor het huis. Daar word ik blij van, want er staat toch weer vee op het bedrijf.”
Bestuursfunctie
Ruim 20 jaar geleden heeft Marcel met het bestuur van Boerenbond Loosbroek nieuw leven geblazen in de Trekkertrek. “Een succesvol evenement waar jaarlijks vele bezoekers komen kijken naar tractorpulling.” In 2010 was Marcel adjudant van Prins Bert in HDL. Dat jaar waren er nauwelijks carnavalsactiviteiten in Loosbroek. Na een oproep in De Wiskrant is toen de Kreuge opgericht, om tijdens de carnaval activiteiten te organiseren voor jong en oud. Marcel verruilde zijn taak in het bestuur van Boerenbond Loosbroek voor een bestuurstaak bij de Kreuge. De grootste activiteit was en is nog steeds de Verlichte Optocht. Maar ook is er jaarlijks een Kreuge Ontbijt, een Carna-festival, een playbackshow voor de jeugd en de Kreuge on-tour. Deze activiteiten worden door veel vrijwilligers gedragen en zijn een aanvulling voor de leefbaarheid van ons dorp,” vindt Marcel.
Tekst: Chantal Kanters | Foto: Wim Roefs