broodnodig

Annemieke Langenhuijsen

‘Je wordt een bekend gezicht’

De Dagwinkel is een begrip in Loosbroek. En voor iedereen die regelmatig in de winkel komt, is het personeel zeker bekend. Maar vooral Annemieke Langenhuijsen (57) die dit jaar al achttien jaar lang, vier dagen per week in de winkel te vinden is.

OVERBUREN

Annemieke woont met haar man Arno aan de Dorpsstraat, slechts een paar deuren van de winkel af. Het winkel-leven zit er bij Annemieke al van jongs af aan in. “Ik heb eigenlijk bijna mijn hele leven in het brood gezeten,” lacht ze. “Thuis hadden we vroeger een kruidenierswinkel waar ik begon met werken. Na mijn schooltijd ben ik via mijn tante aan een baantje gekomen bij een bakker in Heesch. Daar heb ik dertien jaar gewerkt. Toen mijn zoon Denny vijf was, ben ik bij uitgaanscentrum Lunenburg begonnen. Bijna mijn overburen. Zo kon ik blijven werken en toch dicht bij mijn gezin zijn. Toen John Schouten in 2002 mensen zocht, ben ik daar begonnen. Terug in het brood, dat voelde toch weer een beetje vertrouwd.”

TERUGKOMEN

De winkel en het assortiment waren toen nog veel kleiner. “Er zat nog een normale deur in,” herinnert Annemieke zich. “Je kon alleen vlees halen op bestelling en het brood werd nog zelf gebakken.” De winkel werd Spar en breidde langzaam uit. Toen de groenteboer in het dorp stopte, ging John dat erbij doen. Later kwam er ook vlees bij. En weer een aantal jaar later werd de Spar Dagwinkel. De Dagwinkel is een begrip in Loosbroek. En voor iedereen die regelmatig in de winkel komt, is het personeel zeker bekend. Maar vooral Annemieke Langenhuijsen (57) die dit jaar al achttien jaar lang, vier dagen per week in de winkel te vinden is. Dat bracht weer nieuwe ontwikkelingen met zich mee. Op dit moment bestaat het personeel uit een groep van dertien mensen, waaronder vier vaste krachten en negen flexkrachten. Maar dat aantal verandert per jaar. “Ik heb ze allemaal zien komen en gaan, maar de meesten blijven zeker wel een aantal jaar hangen. In de winkel zelf houd ik me vooral bezig met het assortiment. Ik zorg dat alles netjes blijft, vul dingen aan waar nodig en ik help natuurlijk mensen. Dat vind ik het leukst om te doen. Omdat ik er al zo lang werk, leer je mensen kennen. En daardoor blijven mensen terugkomen, je wordt een bekend gezicht en je weet vaak al wat de mensen willen, voordat ze het tegen je hebben gezegd.”

OPPASSEN

Over de toekomst wil Annemieke nog niet te veel uitwijden. Zeker het oma zijn, gaat ervoor zorgen dat er dingen veranderen. Wat Annemieke in ieder geval zeker weet, is dat ze graag tijd wil maken voor het oppassen op de kleine. En natuurlijk voor haar dagelijkse rondjes door Loosbroek met haar hond Max. Maar het is ook duidelijk dat ze voorlopig nog graag bij De Dagwinkel de mensen te hulp staat.

Tekst: Pleun van den Helm. Foto: Wim Roefs.