buitengebied

FRANK FRITSEN

‘Ik zou alles willen ruilen tegen wat ik kwijt ben’

Voor wie de klok heeft horen luiden en niet weet waar de klepel hangt, Frank Fritsen (64) kan je misschien verder helpen. Hij is, samen met zijn vrouw Nicole (58) en dochter Anne (27), de nieuwe bewoner aan de Loosbroekseweg 53 waar vroeger de familie Gabriëls woonde.

KLOKKENSPEL

Fritsen, van de bekende klokkengieterij uit Aarle-Rixtel inderdaad. Hij maakte de beroemde Freedombell in Washington, het nieuwe carillon met de grote klok van tien ton voor de Eusebiustoren in Arnhem, een klok van elf ton voor Zuid-Korea, de klok die prinses Mathilde van België aan de Russische Kaliningrad schonk, maar ook het klokkenspel in Nistelrode komt van zijn hand. Net als een van de klokken uit de Loosbroekse kerk, gokt hij. ‘Fritsen Klokkengieterij’ is een begrip in klokkenland. “Het ging vier eeuwen lang over van vader op zoon, het was het op twee-na-oudste familiebedrijf van Nederland,” weet Frank. “Zelfs de straat werd naar ons genoemd, De Klokkengieterijstraat. We hadden 19 mensen in dienst en werkten met een prachtige houtsmeltoven. Allemaal verleden tijd,” zegt hij met pijn in het hart.

ROLLS-ROYCE

“Ik was van de praktijk. Computers zijn domme dingen, je moet ze eerst alles vertellen; wij hebben 360 jaar ervaring, daar kan zo’n ding niet tegenop. Het bronsgieten, de geboorte van een klok, een instrument voor de eeuwigheid, dat doet wat me je. Maar het ging niet meer. Mijn drie broers zijn al heel jong overleden en mijn zoon had geen interesse om het bedrijf over te nemen. Dat deed pijn ja, maar ik heb liever dat ik lijd dan hij.” Het afscheid staat nog op zijn netvlies. “Op zondag 23 februari 2014 werd om kwart over vier de handtekening gezet. Ik werd benaderd door mijn grootste concurrent en heb alles verkocht. Later ook mijn
huis. We kunnen het nu wat rustiger aan doen ja, maar ach geld, het zijn maar vier letters. We hebben geen Rolls-Royce voor de deur. Mijn broers, die tijd, ik zou alles willen ruilen tegen wat ik kwijt ben.”

NAGELSTUDIO

Het gezin ging op zoek naar een nieuw stekje. “Onze dochter Anne heeft veel vrienden in Nistelrode, en dus gingen we in deze buurt kijken. Loosbroek is ideaal, Oss, Uden, Den Bosch, de A50, je bent overal dichtbij en het is toch een ‘bietje’ achteraf. En er is alle ruimte voor ‘de perdjes en de hundjes’ en voor de nagelstudio van Anne. Na wat loven en bieden was het van ons. We hebben wat verbouwd, nieuwe vloer, zonnepanelen, dat werk. We zijn er echt thuis. Ik heb 62 jaar in Aarle-Rixtel gewoond en dacht dat ik nergens anders kon aarden maar het is me 200 procent meegevallen, ik buurt mè iedereen, we zijn graag bij de buurtvereniging ‘t Oord, het is hier echt keigezellig.”

Tekst: Mathieu Bosch. Foto: Wim Roefs.