Carnaval

Jilke van Menzel

‘Het motto van 2022: Alle goeie dingen in 11-en!’

Jilke groeide op in Sint-Oedenrode en volgde na de havo de opleiding Grafisch Vormgeven én ICT Media Design. Ze trouwde met Rob van Menzel en sinds 2010 woont zij in Loosbroek. Eerst aan de Bergmolen, waar dochter Ditte (6) en zoon Moos (4) werden geboren, en sinds april 2020 aan de Schaapsdijk. “De Bergmolen beviel prima, maar we vonden een iets grotere tuin voor de kinderen wel fijn.”

Toen Jilke in Loosbroek kwam wonen, wilde ze wat meer mensen leren kennen. In 2013 stond er een advertentie in De Wiskrant dat De Kreuge iemand zocht om de communicatie en PR te doen. En dat sloot natuurlijk goed aan bij haar opleiding. Sindsdien verzorgt Jilke eigenlijk alle drukwerk en vormgeving van De Kreuge, zoals de website en de bijdrage van De Kreuge in de Carnavalskrant. Zij doet dat samen met nog 6 personen in de commissie PR. En sinds twee jaar is zij ook bestuurslid. Vóór die tijd was Jilke al actief carnavalsvierder en met de vriendengroep maakten zij onder de naam CV Skôn Volk jaarlijks een carnavalswagen. Zij deden vijf keer mee in de optocht in Heeswijk-Dinther. Daarna lag het een paar jaar stil, maar toen Skôn Volk de Verlichte Optocht Loosbroek zag begon het weer te kriebelen. De eerste keer dat zij hier meededen wonnen ze meteen een 1e prijs! In de vier jaren die volgden viel Skôn Volk ook steeds in de prijzen.

CARNAFESTIVAL

Niet alleen in de optocht, ook met de Pronkzittingen deed Jilke twee keer mee. “Vier jaar geleden waren er verschillende meiden die vonden dat er wat meer Loosbroeks volk op het podium moest staan,” weet Jilke. “Zo ontstond ‘De Dames van Loosbroek’. Inmiddels zijn we met 14 vrouwen.” Zij deden twee keer mee aan de Pronkzitting. Zonder dat zij het van tevoren wisten, onthulden de dames, verkleed als prinsessen, in 2019 onze eigen Loosbroekse Prins Guido. Door corona lopen ook voor De Kreuge de activiteiten anders, maar dat wil niet zeggen dat er niets gebeurt. Het vieren van het 11-jarig bestaan staat gepland in het weekend van 17, 18 en 19 juni 2022. Er wordt druk gebrainstormd over mogelijke activiteiten zoals onder andere een feestavond voor de jeugd, Carnafestival, een Jubileumoptocht, een feestavond, vaderdagontbijt en in ieder geval een dienstenveiling. Hoe het programma er precies uit gaat zien wordt tegen die tijd bekend gemaakt. “Met Carnaval 2022 haken wij aan bij het programma van de Stichting. Daarnaast willen wij iedereen vragen om vanaf 11 februari de verlichte kreuge in de tuin te zetten. En als mensen deze nog willen bestellen, dan kan dat via de website van De Kreuge!”

Tekst: Wietske Piek. Foto: Eveline van Uden-Buijs.