corona

Pauline Heerkens

‘We laten onze angsten en zorgen niet zien, daar wordt niemand beter van’

Pauline Heerkens (51) is woonzorgbegeleidster en werkt al 29 jaar bij Cunera-De Bongerd. “Het zijn pittige tijden,” begint Pauline. “Er overlijden hier vaker mensen, het is meestal de laatste woonplek, maar nu met corona is alles vele malen erger. We zitten middenin de crisis. Een sterfgeval went nooit, maar zeker nu, wanneer het einde nadert en er maar één persoon afscheid mag nemen. Dat gaat je aan het hart. Juist dán wil je je dierbaren om je heen hebben. Het is vaak hartverscheurend, al heb ik ook begrip voor de regels, je brengt door de mogelijke besmetting een ander in gevaar, dat kan nu echt niet.

VOORZICHTIG

Zelf kunnen we geen anderhalve meter afstand houden. We moeten helpen. Zeker met deze protocollen doen we juist meer dan voorheen. Er mag geen kapster komen dus dat doen we nu zelf, net als manicure. We hebben een zorghart, dan doe je dat. Het is hard werken, harder dan ooit, maar mensen hebben zorg nodig. Ze krijgen geen bezoek meer dus geven we extra aandacht. We gebruiken FaceTime en Facebook om contact te maken met familie. Bang? Niet voor mezelf, wel voor mijn cliënten. Ik ben soms wel bang het virus mee naar huis te nemen. Mijn man heeft COPD, ik ben bang dat ik hem besmet, dat speelt altijd door mijn hoofd, ook daarom ben ik extra voorzichtig.

TEKENINGEN

Ik ga nooit met tegenzin werken. We hebben een fijn team en laten onze angsten en zorgen niet zien op de werkvloer, daar wordt niemand beter van. Iedereen moet een tandje bijzetten. Een paar maanden geleden werd er gezellig gekletst, gegeten en gedronken rond De Plaza, nu is het donker en stil.
Gelukkig zijn er ook mooie momenten: we krijgen tekeningen van kinderen en bedrijven sturen wat lekkers of bloemen, dat is hartverwarmend. Zo houden we de moed erin, zeker voor de cliënten. Ik ben dit gaan doen om voor mensen te zorgen, daar ligt mijn hart, juist nu.”

Tekst: Mathieu Bosch. Foto: Tamara van Krieken