corona

lieke van helvoort

‘Ik heb veel respect voor leerkrachten gekregen’

Lieke van Helvoort (38) woont met haar man Bjorn en hun kinderen Jurre (9), Diecke (8) en Tijme (5) aan de Krommedelseweg. Ze is praktijkmanager bij een grote huisartsenpraktijk in ‘s-Hertogenbosch. Dat betekent de administratie, de planning van het personeel, maar ook de coronaprotocollen.

“De hele zorg staat op z’n kop,” weet Lieke. “Mensen hebben heel veel vragen en de telefoon staat roodgloeiend. Alles moest ineens anders. Denk aan beeldbellen. Ook intern moesten dingen veranderen. Zeker toen collega’s van me corona kregen. Dat was spannend. We hebben een weg moeten zoeken om de patiënten optimaal te helpen en toch onze eigen veiligheid te waarborgen. Zelf heb ik het contact met de diabetici uit onze praktijk. Wanneer een aantal van die patiënten in korte tijd overlijdt raakt je dat. Toch ga ik nooit met tegenzin naar mijn werk. Ik voel me er ook niet onveilig. In de apotheek hier in het dorp, tussen de hoestende mensen, dat vind ik veel erger.” ‘En opa en oma die om de hoek wonen kunnen niet meer helpen’.

PRIVÉSCHOOLTJE

Thuis is het ook nog eens flink aanpoten met drie jonge kinderen die ineens niet meer naar school kunnen. En opa en oma die om de hoek wonen kunnen niet meer helpen. “We houden afstand en zwaaien naar elkaar, daar doen we het maar even mee,” gaat Lieke verder. “Mijn man heeft met zijn werkgever kunnen regelen dat hij thuis is als ik moet werken. Samen runnen we zo om beurten ons privéschooltje. Al moesten we wel even de beste weg vinden. Soms wilden de kinderen op mijn computer iets doen terwijl ik erop aan het werk was. Dan is het even passen en meten. Maar het is tot nu toe allemaal gelukt. Ze gaan elke schooldag alle drie om 8.30 uur braaf aan ‘t werk met computer, laptop of iPad. Ik geloof dat ‘t goed gaat, maar ik heb wel heel veel respect voor hun leerkrachten gekregen…”

Tekst: Mathieu Bosch. Foto: Lieke van Helvoort