creatief

Carla Vogels

‘Ik durf mijn mondje wel te roeren’

Carla Vogels heeft meteen ja gezegd toen ze werd gevraagd, maar vroeg zich daarna af wat er over haar in de Dorus zou kunnen staan dat ‘de moeite waard is’. Man Ton, zoon Pascal en dochter Suzanne gingen haar voor met respectievelijk een tot camper verbouwde brandweerwagen, een bijzonder beroep als piloot en een emigratie naar Indonesië. Maar ook met Carla is het geen saaie kennismaking: creatief, kleurrijk, expressief, levendig en, zoals ze zelf zegt: “Niet braaf, ik durf mijn mondje wel te roeren!” Carla is geboren in 1951 in Dinther, maar al in 1971 verhuisd naar Loosbroek: “Ton wilde in Dinther bouwen, maar ik wilde naar Loosbroek, vooral om de ruimte, de rust, altijd parkeerplek en lekker veel speelruimte, want ik wilde heel veel kinderen!” Het zijn er uiteindelijk 4 geworden en met nu 9 kleinkinderen komt het grote huis en de ruimte eromheen goed van pas.

POTTENBAKKEN

Heel actief in Loosbroek is Carla niet meer: vroeger met de kinderen wel altijd naar de Wis o.a. met carnaval en ze was lid van een handwerkgroep die helaas te klein werd waarna ze dit in Heeswijk-Dinther heeft voortgezet. Ze houdt vooral van haken en borduren, maar ook pottenbakken is al 25 jaar een hobby. Carla werkt twee dagen per week bij het zwembad in Rosmalen. “Toen de jongste op kamers ging ben ik begonnen als administratief medewerkster, nu alweer 25 jaar geleden en ik ben voorlopig niet van plan om te stoppen!” Zingen bij een koor doet ze dan weer niet: “Ik zing de hele tijd, vooral in de auto, maar daar heeft mijn omgeving alleen maar last van,” lacht Carla.

FIETSVAKANTIE

Kerkelijk is Carla niet meer, maar ze is er wel mee opgevoed. “In Dinther woonden we tegenover de kerk en we moesten er iedere dag naartoe om te bidden. Na het overlijden van ons pap zijn we daarmee gestopt maar we gingen wel nog iedere zondag netjes op tijd de deur uit en zaten dan stiekem aan de limonade in de kroeg.” Met de camper gaan de Vogels vaak een weekend weg. “We gaan het liefst in eigen land, er zijn zoveel mooie plekken. Tot 2010 gingen we altijd met fietsvakantie. Sinds kort hebben we een elektrische fiets en onze oude trouwe trekkersfietsen met pijn in het hart verkocht.” Carla is de enige in haar familie die creatief is, “Onze Carla is heel creatief!” roepen ze daar. Maar bij Ton zijn ze het allemaal en die zeggen dan: “ach, Carla kan wel wat …” Vroeger veranderde ze vaak van haarkleur en ook het interieur wisselde nogal eens. “Ton wist nooit hoe hij de boel aantrof als hij thuis kwam.” Bij een bonte avond hebben ze haar ooit nagedaan: “ tuuuterdetuut … altijd bezig die Carla!”

Tekst: Mieke Bossers| Foto: Maddelon Dekkers