creatief

Iris de Mol-Troost

‘Ik probeer eruit te halen wat erin zit’

Wie door de Hanenbergsestraat rijdt, ziet vast de schutting die de tuin scheidt van de weg. Zelf bedacht en zelf gemaakt, zoals veel dingen in en om de boerderij. Op de melkveehouderij wonen Iris (42), haar man Mark en hun vier kinderen. Iris is geboren in Gouda en na meerdere verhuizingen in Loosbroek terecht gekomen. De ouders van Iris zijn eigenaar van een lijstenmakerij, haar moeder is professioneel kunstenares en maakt met olieverf realistische schilderijen. Haar opa schilderde en ook de bekende kunstschilder Henk Schaap is familie.

VINGERTJES RESTAUREREN

Iris volgde op de middelbare school Bouwtechniek en daarna in Amsterdam, de meubelvakschool. Daar kreeg ze vakken als houtbewerking, restauratie, technisch tekenen en kunstgeschiedenis. De opleiding bestond uit verschillende stages, met daarin de nodige restauraties. Een van die restauraties was het opknappen van het houtsnijwerk aan een heel groot orgel, voor een kerk in Arnhem. “In die twee jaar heb ik bij heel wat beelden een nieuw gezichtje gemaakt of vingertjes hersteld die van een handje waren afgebroken, dat was echt leuk. Hout zit in mijn hart,” vertelt Iris. Sinds enkele jaren is Iris fulltime moeder en vliegende keep thuis. Daarnaast maakt ze veel zelf. Zo heeft ze samen met haar vader hun keuken gebouwd. Ook voor het stuc- en tegelwerk draait ze haar hand niet om.

ZELFSTUDIE HEBREEUWS

“Ik ben echt van het maken, regelmatig begint het te kriebelen en wil ik alles zelf uitzoeken,” vertelt Iris. “Het uitproberen van technieken en het gebruiken van handgereedschappen vind ik geweldig,” zegt Iris vol passie. De creativiteit van Iris gaat veel kanten op, als haar interesse wordt gewekt, bijt ze zich erin vast. Van het metselen van een BBQ, het maken van een perfect afgewerkt poppenhuis, het bijhouden van een uitgebreide kruidentuin, het schrijven van kookboeken, vermaken van een antieke kast, tot het maken van honing en zalfjes van bijenwas, want ze is ook imker. Ze probeert eruit te halen wat er in zit. Het geloof is daarbij voor Iris een belangrijk onderdeel van haar leven. Ze is met een zelfstudie Hebreeuws begonnen, vooral het archeologisch vlak vanuit de bijbel trekt haar aan. “Het interessante is dat elke letter op zich een betekenis en een nummerwaarde heeft.” Daarnaast zingt ze al 20 jaar bij zanggroep Kadanz.

CENTRIFUGERENDE VERF

In 2017 is Iris begonnen met het maken van schilderijen door middel van Spinning Art. Ze heeft daarvoor een draaimechanisme ontworpen, van een oud landbouwwerktuig en een fietsketting. De houten frames, met doek en lijst maakt ze zelf. Vanuit het midden van het doek centrifugeert de acrylverf op het vlak. Voor haar schilderijen heeft ze eigenhandig een website gebouwd, Irizzz.com. Haar schilderijen hangen nu in De Wis. Het bezoeken van beurzen is momenteel niet mogelijk en dat is jammer. “Maar, komt het na corona niet, dan komt het niet. Er komt altijd weer wat anders op mijn pad,” sluit Iris af.

Tekst: Joke Dobbelsteen. Foto: Wim Roefs.