creatief

Ingrid Habraken – van Krieken

‘Een verkleedfeest voor volwassenen’

Ingrid Habraken (54) woont met haar man Twan en hun twee volwassen kinderen Iris en Joris in de Dorpsstraat. Tijdens haar opleiding tot coupeuse met als specialisatie kostuum en couture kocht Ingrid van haar spaargeld een splinternieuwe Bernina naaimachine. Die heeft ze nog steeds. “Al snel kwam ik erachter dat kleding (ver-)maken niet mijn ding was en ging ik werken bij de Sligro. Maar wel op de verkoopafdeling van textiel, de rode draad in mijn leven,” weet Ingrid. Ook daarom is Ingrid elke donderdagavond in De Wis te vinden tijden het handwerkcafé. Deze handwerkclub heeft ze opgericht om in gezelschap van anderen, bezig te zijn met garen en naalden. “Het doel is gezelligheid en samen iets leuks maken,” vertelt Ingrid. “We starten weer na de coronatijd. Iedereen moet zich wel veilig voelen.”

UITBLINKER

Onlangs was Ingrid op de televisie tijdens een live-uitzending van de Top 2000. Met radio-dj Jeroen Kijk in de Vegte sprak ze over haar grote idool David Bowie. In de clip van het lied Ashes to Ashes droeg Bowie een opvallend kostuum. Ingrid heeft een kleine versie van David Bowie in dit kostuum gehaakt. “Er was geen haakpatroon van maar vanuit een fotoboek heb ik hem nagemaakt.” Voor musicalgroep Young Voices heeft Ingrid alle kleding ontworpen en gemaakt voor de musical Non Actief oftewel Sister Act. “Ik ben met familie naar Scheveningen geweest om naar de echte musical te kijken en heb vaak de film Sister Act gezien. Alle kostuums moesten met klittenband gemaakt worden zodat de meiden zich snel konden omkleden. Ik heb meer dan 250 uur achter de naaimachine gezeten. Maar uiteindelijk is dit het allerleukste wat ik ooit gedaan heb,” vertelt Ingrid stralend. Onder andere voor deze enorme inzet werd Ingrid tijdens de Nieuwjaarsontmoeting benoemd tot ‘Loosbroekse Uitblinker’. “Ik ben hiermee enorm vereerd en superblij. Voor mij betekent dit meer dan een Koninklijke onderscheiding.”

SPIJKERSTOF

Oude stoelen nieuw leven inblazen deed Ingrid door de zittingen zelf te bekleden. “Ik heb oude spijkerboeken gesloopt en er lappen van gemaakt. Daarna de diverse denim aan elkaar genaaid en doorgestikt zodat er een patchwork lap ontstaat.” ‘Cosplay’ is een andere liefhebberij van de creatieve dorpsgenoot. “Het is een vorm van performance art waarbij de deelnemers gebruikmaken van kostuums en accessoires om een bepaald personage of idee uit te beelden. Ik noem het een verkleedfeest voor volwassenen,” legt Ingrid uit. “Ik verkleed me als de rode koningin uit Alice in Wonderland met mijn eigen twist. Nu ben ik bezig met de kleding van Madam Red uit de animatieserie Black Butler. Eerst ga ik op zoek naar ideeën op Pinterest. Van al die ideeën maak ik een moodboard en dan werk ik het uit.” Samen met een vriendin naar het kostuumevenement Elfia in Haarzuilens en de kasteeltuinen in Arcen staat op haar lijstje na de coronaperiode. “Daar kijk ik naar uit. Heb er nu al zin in,” besluit Ingrid.

Tekst: Chantal Kanters. Foto: Miriam van Dijk.