creatief

Judith v Grinsven-van de Veerdonk

Frutselen, friemelen en fröbelen

De ramen van het huis van Judith van Grinsven-van de Veerdonk (39) aan de Bergmolen verraden al de creativiteit die binnen huist. Vaak zijn de ramen opgefleurd in het thema van wat er te doen is of een seizoen. Judith woont er met haar man Michel en hun kinderen Indy en Cas. Ze woont bijna 16 jaar in Loosbroek en werkt parttime in Veghel als 1e verkoopster bij de voormalige Houtbrox, Berden Fashion. Nu met corona werkt ze hetzelfde aantal uren en verzorgt ze de webbestellingen. “Als je ziet wat er nu aan pakketten door heengaat, dat is gewoon abnormaal. Als een winkel in deze coronatijd geen webshop heeft, heeft de winkel het heel moeilijk,” vertelt Judith.

MATERIALEN

Knutselen betekent volgens het woordenboek: Voor je plezier dingen maken van allerlei materiaal. Dat is zeker van toepassing op de hobby van Judith. Wat ze maakt of al heeft gemaakt is heel divers. Van kleins af aan is de Vorstenbossche bezig met frutselen. Door haar moeder is ze begonnen met het bakken van fondanttaarten. Verjaardagstaarten, bruidstaarten tot hele stapels cup cakes. “Ik heb wel zo’n 250 taarten gebakken,” zegt ze lachend. Maar elke keer is het iets anders wat ze doet, met andere materialen. Een aantal jaren geleden maakte ze sieraden met kralen. Op haar werk kreeg ze de mogelijkheid om die sieraden 6 jaar lang te verkopen.

SNOEPPOTTEN

De knutsels van Judith specificeren zich. Wat ze maakt, het fijne werk, is een heel gefriemel. Dat is niet voor iedereen weggelegd. “Ik haal mijn ideeën vaak online bijvoorbeeld van Pinterest,” vertelt Judith. ”Als ik een leuk idee zie, gebruik ik dat. Ik volg ook op Facebook en Instagram enkele knutselpagina’s.” In de Wis heeft Judith workshops georganiseerd voor het maken van o.a. kerststukken, paasstukken, macramé, porseleinstippelen, en het maken van schilderijtjes met houten poppetjes. Dankzij het knutselen heeft ze erg veel spullen in huis. “Sommige spullen heb ik twintig jaar geleden aangeschaft en ga ik nu weer gebruiken.” Tegenwoordig fröbelt Judith met papier en fimoklei. Ze gebruikt stempels om reliëf in papier te krijgen. Voor Pasen maakt ze kaarten en snoeppotten voor zichzelf. Rond Sint en kerst zijn er diverse snoeppotten verkocht. Niet alleen Judith is enthousiast, ook haar kinderen vinden het leuk om zelf kaarten en knutselwerk te maken.

UITDAGING

Achter hun huis is een sfeervolle ruimte gemaakt om workshops te geven. Een aantal stonden er gepland maar zijn vanwege corona tijdelijk uitgesteld. “Met regelmaat borrelt de gedachte in mijn hoofd op om er mijn beroep van te maken en mijzelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dan kan er wat verkocht worden en kan ik meer workshops geven. In deze tijd wel een uitdaging. Misschien komt het er nog wel eens van,” besluit ze.

Tekst: Joke Dobbelsteen. Foto: Wim Roefs.