creatief

Jeanne Kremers – v.d. Velden

‘Mijn werk is geen kunst maar hobby’

In de woonkamer aan de muur prijken verschillende kleurrijke schilderijen afkomstig van de hand van Jeanne (61). De creatieve dorpsgenoot is geboren en getogen aan de Schaapsdijk, in een huishouden van vijf kinderen, twee straten verder, van waar ze nu woont. Getrouwd met Bert, en moeder van Simone en Niels.

DIPLOMA HALEN

“Na de Havo en een afgeronde opleiding praktijkdiploma boekhouden, heb ik op kantoor de boekhouding gedaan van verzorgingshuis Ter Weer. Nadat onze dochter Simone werd geboren, ben ik daar gestopt omdat ik graag wilde zorgen,” vertelt Jeanne. Toen zoon Niels vier was werd Jeanne gevraagd om mee te helpen op de peuterspeelzaal. “Dat vond ik heel leuk om te doen, ik wilde vroeger al kleuterjuf worden. We zijn begonnen als vrijwilligers en er werd daarna verwacht dat we het benodigde diploma haalden, anderhalf jaar lang gingen we naar het Koning Willem ll College voor twee halve dagen in de week. 25 Jaar heb ik in Loosbroek op de peuterspeelzaal gewerkt, en nu werk ik in Heeswijk.” Daarnaast heeft Jeanne door de jaren heen altijd oppaskinderen gehad en is ze momenteel vrijwilligster bij De Zonnebloem en de ontmoetingsmiddag in De Wis.

HOBBYEN EN FROTTEN

Lang heeft Jeanne aan wol vilten gedaan, een techniek met strengen wol. Je haalt plukken uit de wol, en daarvan maak je met water en zeep nieuwe lappen. Je kunt er van alles mee maken, sjaals, tassen, dassen, bloemen en schilderijen. “Toen ik genoeg tassen en dassen had ben ik er mee gestopt. Dan zuuk ik ut nie mer. Zo werkt dat bij mij,” zegt ze lachend. “Ik ben geen kunstenaar, dat zijn anderen in onze familie.” Schilderen deed ze met een clubje in Nistelrode, een keer in de week, ze kregen niet echt les maar er was wel iemand die aanwijzingen gaf. “Mijn werk is geen kunst maar hobby.” Jeanne is een paar jaar naar de Buffel in Vinkel geweest, met Toos Schouten mee, om daar beeldhouwwerken te maken. “Dat vond ik erg leuk om te doen, maar ik had op een gegeven moment zo’n harde steen, dat ik last van mijn schouder kreeg door het kappen. Toen ben ik gestopt.”

FOUTJES BLIJVEN ZITTEN

Toen haar kinderen klein waren maakte ze zelf hun kleding. Nu maakt ze veel dingen voor haar kleinkinderen. Ze haakt, naait en breit kleding, maakt ook dekentjes en onlangs heeft ze een mooie zitting voor krukjes gemaakt. Donderdagavond neemt Jeanne deel aan het handwerkcafé. “Dat is mooi om te doen. Ik handwerk veel; vooral breien en haken en dat kan natuurlijk thuis ook. Er zijn donderdagavonden bij dat ik niets doe, dan gaat de avond voorbij aan kletsen, kletsen en kijken waar anderen mee bezig zijn. Het is puur voor de gezelligheid.” Als iets niet lukt, tegenvalt of niet mooi is, zit Jeanne er niet mee en gaat het werkstuk gewoon weg. Als er een klein foutje wordt gemaakt, blijft het zitten, niemand die het daarna ziet.

Tekst: Joke Dobbelsteen. Foto: Eveline van Uden-Buijs.