creatief

Mariëlle de Mol-Smits

‘Als het niet bevalt, schilder ik er een nieuwe overheen’

In de eetkamer hangt een groot fleurig schilderij, het is niet het enige. Her en der hangen binnen én buiten werkstukken van Mariëlle. Ze houdt van bonte kleuren. De stijl en grootte is bij elk schilderij anders, want een vaste stijl heeft ze niet. Mariëlle (47), geboren aan de Dintherseweg in Nistelrode, woont zo’n 23 jaar in Loosbroek aan de Jan Dobbelsteenstraat samen met haar man Jeroen en haar twee dochters Femke en Lotte. In het dagelijks leven werkt Mariëlle als verzorgende IG op de Nieuwe Hoeven in Schaijk.

VUURTJE AANGEWAKKERD

Met bezieling vertelt Mariëlle hoe het 11 jaar geleden begon. Haar moeder en de zussen van haar moeder zijn de aanstichters van haar grote passie. Zij vormden al jaren een clubje onder leiding van Leonie Dekker, die les en aanwijzingen geeft. Mariëlle wilde graag mee schilderen, maar stond erop te beginnen met een goede basis. Ze kreeg tekenles, en leerde hoe je met kleuren, kwasten, materialen en technieken omgaat. Het vuurtje was daarmee aangewakkerd net zoals bij haar moeder en tantes. Dat het zo’n belangrijke hobby van haar zou worden had ze nooit kunnen denken. Een keer in de week, op woensdag, schildert het clubje. De grote ruimte bij haar ouderlijk huis staat vol met ezels, doeken en verf, en die blijven daar ook, thuis schildert ze niet. Soms kan het doek niet wachten, dan rijdt Mariëlle er heen.

DRIE OF VIER SCHILDERIJEN

In tegenstelling tot haar moeder die alle schilderstukken bewaart, ‘bewaart’ Mariëlle haar doeken op foto’s. “Als ik ze niet meer mooi vind of er op uitgekeken ben, maak ik er een nieuw schilderij overheen, dat is ook het voordeel van acrylverf.” Daar is het schilderij in de eetkamer een mooi voorbeeld van, er zitten wel drie of vier schilderijen onder. Door verschillende lagen verf krijgt het schilderij reliëf en daardoor een andere dimensie. Zo begint Mariëlle als het resultaat niet naar haar zin is met een nieuwe laag of een andere kleur erop. Net zo lang tot het eindresultaat tevreden stemt, dat proces kan wel maanden duren. “En dan is het ooit nog niet mooi genoeg om op te hangen“ zegt ze lachend. Haar ideeën haalt ze uit boeken, van plaatjes of van het internet. Als het ene klaar is begint ze pas aan een andere.

SCHILDEREN IS ‘N UITLAATKLEP

Eén schilderij heeft ze echter niet afgemaakt, en staat sinds langere tijd onaangeroerd. De voorbereidingen van dat werk waren al in een vergevorderd stadium, toen haar schoonmoeder ziek werd. Het is haar nog niet gelukt het schilderij af te maken. Dat het schilderen een uitlaatklep is staat voor Mariëlle vast. Dat ze er 100% procent voor gaat ook. Misschien lukt het ook om dat schilderij af te krijgen.

Tekst: Joke Dobbelsteen. Foto: Gido Boets.