creatief

Tineke van Grinsven

‘Hakken, raspen en schuren’

Het ene beeld nog groter en kleurrijker dan het andere. Tineke van Grinsven (69) hakt, schuurt en raspt. Circa 25 sculpturen heeft ze inmiddels gemaakt. Zowel thuis als op werkvrijdag met de club heeft ze een beeld onder handen.

BEELDHOUWEN

Tineke is geboren op de Heikantsehoeve in Middelrode. Na de coupeuseopleiding bij Swanenberg in Dinther werkte ze in naaiateliers in Heeswijk en in Berlicum en daarna als conciërge op de lagere school in Middelrode. Al vroeg was Tineke leidster van Jong Nederland in Middelrode, actief bij de Hobbyclub en heeft ze, samen met Mien van Krieken, de Kindervakantieweek in Loosbroek mee opgericht. Tineke is getrouwd met Henk van Grinsven uit Den Dungen en moeder van drie kinderen, Silvia, Michel en Monica. Negen jaar geleden begon ze met beeldhouwen. Ze haakte aan bij Toos Schouten die al jaren beelden maakte bij De Buffel in Vinkel. “Bij Toos thuis maakte ik enkele kleine beeldjes. Acht jaar geleden zijn we gestart bij Brigitte van Elderen,” vertelt Tineke. “Daar werken we elke vrijdag, we zijn heel blij met het plekje daar.” Ze zijn met een groep van tussen de 20 en 25 personen, Jan Voet geeft les en aanwijzingen. Buiten die dag is de beeldhouwster ’s avonds regelmatig in haar schuur te vinden. “Het beeld blijft meestal in Dinther, maar thuis werk ik weer aan een ander beeld. Ik ben er heel graag mee bezig,” zegt Tineke enthousiast. Dat enthousiasme geeft ze door, de kleinkinderen hebben ook al een paar beeldjes gemaakt.

PEPERKOEK

De stenen schaft ze aan bij De Buffel in Vinkel. Het ontwerp van de kunststukken bedenkt ze zelf, of op aanvraag van anderen. Vaak worden er ook op internet voorbeelden gevonden. De stenen zijn er in allerlei maten, kleuren en hardheid. Hoe harder de steen, hoe duurder de prijs per kilo. Een zachtere steen kost ongeveer € 1,50 per kilo; een harde € 2,50 of nog meer. Een zachtere steen is meestal sneller klaar omdat hij makkelijker te bewerken is. “Dat is dan net peperkoek, zeg ik altijd.” Op haar werkbank in de schuur staat een flinke gereedschapskist met een heel arsenaal aan beitels, gutsen, vijlen, kloppers, schuurpapier en bijenwas. Als het beeldhouwwerk klaar is wordt het verhit door een brander en daarna ingesmeerd met bijenwas. Het kunstwerk gaat er mooi van glimmen. Hoelang Tineke er over doet om een beeld te maken is erg verschillend, dat ligt aan de grootte van de steen en aan de hardheid. Natuurlijk ook aan hoe moeilijk of makkelijk het ontwerp is. “Het is ook maar net hoeveel tijd ik ervoor vrij kan maken,” besluit Tineke.

Tekst: Joke Dobbelsteen. Foto: Wim Roefs.