CREATIEF

JORIS HABRAKEN

‘Ik ben een illustrator pur sang’

Als kind was Joris (23) al gefascineerd door monsters, draken en figuren uit de mythologie. Hij vond het geweldig die fantasieën te tekenen. Tekenen is zijn grote passie. Na de middelbare school koos Joris voor Media en Vormgeving op het Koning Willem 1 college en meer specifiek het keuzedeel Art & Design. De volgende stap werd HBO kunstacademie richting Illustratie & Animatie. “Door het maken van tekenfilmpjes of losse illustraties leer je er verhalen vertellen,” vertelt Joris. “Mijn voorkeur gaat daarbij uit naar het striptekenen. ”Ik probeer zo goed mogelijk een karakter in een illustratie te leggen.” Echter, als hij voor zichzelf tekent, vindt hij het belangrijk dat de plaatjes er mooi uitzien en hoeft het niet per se veel te vertellen.

PEN EN PAPIER

Zo’n acht jaar geleden tekende Joris alleen met pen en papier. Het bestaan van digitaal tekenen kende hij wel maar was toentertijd voor Joris een taboe. “Ik vond dat geen echte illustratie.” Nu, na de overstap is hij blij dat zijn standpunt daarover is veranderd. Het bespaart niet alleen enorm veel papier, het corrigeren van een digitale tekening is veel makkelijker. Komende zomer is Joris klaar met de opleiding. Met het afsluitende project laat je zien wat je de laatste vier jaar geleerd hebt en wat voor maker je bent. Dat gaat samen met exposities waar ook bedrijven, toekomstige klanten op zoek zijn naar jong talent voor illustraties. Dat kan gaan over illustraties voor allerlei soorten boeken bij uitgevers, reclames, folders, mascottes of zelfs illustraties op muren van restaurants.

KINDERVAKANTIEWEEK

Zijn grote hobby tekenen is voor Joris niet genoeg. Na een tijd ging hij animaties maken, en toen dat saai werd ging hij producten maken. Met name buttons, die liefde is begonnen bij de kindervakantieweek. “Ik vond die buttons geweldig, terwijl ik niet van de KVW hield, maar je kreeg zo’n ding met je naam erop. Dat zo iets kleins zoveel kan zeggen over de persoon die hem draagt.” vertelt hij enthousiast. Joris bezoekt met de zelfgemaakte buttons, tassen, houten poppetjes die je voor spelletjes kunt gebruiken, printjes van eigen werk en stickers, kleine markten. Beurzen georganiseerd over animatie specifiek uit Japan. Dit doet hij onder de naam Studio Vlinderdas. Achter zijn kraampje geniet hij van mensen die net als hij Japanse animatie leuk vinden. Een show van mensen in kostuums gericht op POP cultuur of van vriendengroepen die voorbij trekken aan zijn kraam. Sommige mensen maken een babbeltje en sommigen vertellen hun levensverhaal. “Het begroeten van mensen, kijken of ze iets willen kopen of niet: elke beurs is genieten. Ik betaal flink voor een kraam, meestal gaat het goed maar ik ben ook blij met elke nieuwe ervaring.”

Tekst: Joke Dobbelsteen. Foto: Eveline van Uden-Buijs.