Danielle en Wendy

Tweelingen-nummer

Danielle (l) en Wendy (r), een identieke tweeling, geboren op 24-07-1984 met een leeftijdsverschil van 12 minuten, beleefden hun kindertijd in Loosbroek, waar ze als een hecht duo opgroeiden in de Jan Dobbelsteenstraat. Hoewel ze als twee druppels water op elkaar leken, wist hun moeder Lia de twee meiden feilloos van elkaar te onderscheiden.

WE WAREN ONAFSCHEIDELIJK

Volgens zichzelf gedroegen ze zich vroeger niet altijd als engeltjes. Tijdens hun schooljaren vulden ze de dagen met avonturen waar zelfs de meest ondeugende kinderen nog wat van konden opsteken. Maar hun streken beperkten zich niet tot de schoolmuren; thuis waren ze net zo inventief.

“Ons pap en ons mam hebben het niet altijd makkelijk gehad met ons,”

bekennen ze. “En laten we gelijk van deze gelegenheid gebruikmaken om onze excuses aan te bieden aan alle buren die ooit verkeerde post in de brievenbus hebben ontdekt,” stelt Wendy lachend voor. “We waren onafscheidelijk en voelden ons onoverwinnelijk omdat we altijd op elkaar konden rekenen, maar eerlijk gezegd maakte dat ons niet altijd lieve kinderen.” zegt Danielle.

TELEPATHISCHE CONNECTIE

Danielle en Wendy waren vrijwel altijd samen; waar de een was, was de ander te vinden. Dat zorgde er ook voor dat ze voortdurend werden vergeleken met elkaar, of het nu ging om het naast elkaar leggen van rapporten of andere vergelijkingen. “Dat was niet altijd leuk.” Hoewel ze elkaar de wereld gunden, ontstond daardoor soms een zekere druk. Desondanks waren ze toch blij dat ze samen mijlpalen wisten te bereiken. Ze doorliepen niet alleen dezelfde basisschool, sportactiviteiten en middelbare school, maar behaalden zelfs op dezelfde dag hun rijbewijs! Op veel vlakken deelden ze dezelfde gedachten en leken ze te beschikken over een soort telepathische connectie die alleen tussen tweelingen bestaat. Zo voelde Wendy hoofdpijn op het moment dat Danielle haar hoofd stootte. “Jij voelt zo vertrouwd voor mij, we delen gewoon hetzelfde DNA,” zegt Wendy tegen Danielle.

EEN STRIJD TEGEN ZICHZELF

Ondanks hun sterke band waren er vroeger ook wel eens ruzies “en die waren heftig.“ Ze waren zo hecht met elkaar verbonden dat een conflict tussen hen bijna aanvoelde als een strijd tegen zichzelf. “Als we ruzie hadden, was het eigenlijk alsof je tegen jezelf aan het schoppen was.” Op een gegeven moment besloot Wendy te stoppen met het MBO, waar ze samen een opleiding volgden. Dat was een cruciaal moment waarop ze beiden eigen wegen insloegen. Vooral voor Danielle was dat heftig, “Je staat er dan ineens alleen voor.” Toch heeft het ze ook veel gebracht. Ze leerden op eigen benen staan, bouwden hun eigen vriendenkring op, kregen een relatie en er ontstond ook een leven naast elkaar.

GEEN LEVEN ZONDER ELKAAR

Inmiddels hebben ze allebei een mooi gezin, en zijn ze hun wilde haren wel verloren maar blijft de band onverminderd sterk. Nog steeds staan ze zij aan zij en werken ze zelfs ook weer samen. Op het werk zei de baas van Wendy eens: “Ik moet eigenlijk nog een tweede Wendy hebben,” waarop Wendy antwoordde “Die heb ik nog een!” Niet lang daarna werkte Danielle ook bij Annelies Medispa in Vorstenbosch. Een logisch vervolg: Danielle en Wendy kunnen zich geen leven voorstellen zonder elkaar!

Tekst: Nathalie Roefs | Foto: Wim Roefs