De boerin is troef

Marjan Gijsbers-van Schaijk

‘Mensen uit de hele wereld willen zien hoe het werkt’

Al dertig jaar woont Marjan Gijsbers-van Schaijk (54) samen met haar man Willie aan de Nistelrodesedijk in Loosbroek. De geboren Vinkelse is moeder van Linda, Gertjan, Kimberly en Patrick, en oma van Liz en Cas. Marjan heeft in Oss de MAS (Middelbare Agrarische School) gevolgd. Ze heeft die periode stage gelopen in Canada, waar ze nog steeds contacten aan heeft overgehouden. Ze molk, toen ze bij haar ouders woonde, de koeien totdat het bedrijf overgenomen werd door haar broer. “We hadden thuis wel varkens maar ik was een echte koeienboerin.”

RONDLEIDINGEN

Vijf jaar geleden is de situatie op het bedrijf behoorlijk veranderd. De laatste twee nieuwe stallen werden in gebruik genomen waardoor er meer arbeid nodig was. Er werden twee werknemers aangenomen en ook Marjan is meer in de stallen aan het werk. Door de uitbreiding en de automatisering is Marjan met name meer tijd kwijt met invoeren van gegevens en de controle daarvan. Daarnaast heeft ze de zorg voor de biggen die geboren worden. Het complete voersysteem dat in de zeugenstal gebruikt wordt, is uniek in de wereld. Groepen geïnteresseerden uit bijna alle werelddelen willen zien hoe het werkt in de praktijk en dus geeft Marjan in de varkensstallen regelmatig rondleidingen. Sinds zoon Patrick meer thuis werkt, heeft Marjan ruimte voor wat anders. “In het weekend zijn de werknemers vrij en verzorgen we zelf alle dieren. De ambitie is een gezond bedrijf op te bouwen dat klaar is voor de toekomst. Daarin word je gedwongen groter te worden, je moet groeien. Ik vind het heel jammer dat daardoor de gezinsbedrijven van vroeger wegvallen.”

TAARTEN BAKKEN

Op het bedrijf van de familie Gijsbers is er een plek voor opvang van jongeren die het moeilijk hebben in de maatschappij. Willie en Marjan werken samen met Stichting NovaFarm om deze jongeren te begeleiden en weer volwaardig deel te laten nemen aan de maatschappij. Marjan zit in het bestuur van ZLTO Bernheze. Ze heeft daar verschillende portefeuilles. Ook het Mega Trekkertrek Spektakel in Loosbroek vindt ze heel leuk om mee te organiseren, om mensen bij elkaar te krijgen en er een groot familiefeest van te maken. Maandag is haar oppasdag voor de kleinkinderen, Liz en Cas. Een grote hobby was taarten bakken. Marjan heeft heel wat taarten en ook bruidstaarten gemaakt. Vijf jaar geleden, met het uitbreiden van het bedrijf is dat op een laag pitje komen te staan. “Taarten bakken deed ik echt heel graag, het bracht me rust en ik vond het gefriemel heerlijk. Maar een goed boek of een mooie film vind ik ook heel leuk.” Blij wordt ze van de vrijdagmiddagen. Dan komen de kinderen en kleinkinderen thuis en eten ze een hapje mee. “We zien en spreken elkaar allemaal weer en dat vind ik fijn.”

Tekst: Joke Dobbelsteen. Foto: Gido Boets.