De Boerin is troef

Liesbeth Roefs

‘De omgang met dier en natuur geeft veel voldoening’

Liesbeth Roefs, een Heeswijkse boerendochter, runt samen met haar man Stan sinds 1997 een melkveehouderij aan het Watergat te Heesch, in het buitengebied van Loosbroek. Ze hebben ongeveer 115 stuks roodbonte Holstein melkkoeien met bijbehorend jongvee in de stallen lopen, waarbij het vee van april tot oktober naar buiten gaat. De liefde voor koeien zit diep geworteld en ze werkt dan ook fanatiek mee op het bedrijf. Elke morgen om 07.00 uur gaat de wekker en staat ze op met Stan en hun vier kinderen Giel, Martine, Julia en Koen. Na de huishoudelijke taken gaat ze aan het werk op stal. Ze zorgt voor het algemeen welzijn en verzorging van de koeien en kalveren, doet de vee- en bedrijfsadministratie en verricht hand- en spandiensten die nodig zijn. Ze insemineert, na zorgvuldige selectie van de stier, het melk- en jongvee en begeleidt de koe als het ware in het gehele proces van dracht tot aan het afkalven. “Iedere keer als er een kalfje wordt geboren is er weer een geluksmoment, een nieuw leven,” vertelt Liesbeth.

‘Het is gewoon mijn ding’

Elf jaar geleden hebben ze samen als één van de eerste boeren uit Loosbroek besloten hun bedrijf te automatiseren met een automatisch melksysteem. Deze melkrobot zorgde voor een grote arbeidsverlichting op stal. Ze zijn niet meer gebonden aan vaste melktijden, daardoor kunnen ze meer flexibel met hun tijd omgaan. Één dag in de week werkt ze op een proefbedrijf met biggen, kalveren en kippen. “Een nieuwe uitdaging,” weet de bevlogen boerin. “Het is altijd goed om je blik te verruimen. Ik heb een brede interesse in de agrarische sector en vooral de omgang met dier en natuur geeft veel voldoening. “Het is gewoon mijn ding”.

Naast de werkzaamheden op de boerderij is er ook tijd voor ontspanning. Nu de kinderen wat ouder worden, gaan ze minder met het hele gezin op vakantie, maar dagjes uit worden wel gemaakt. Verder zingt ze in het vrouwenkoor La Orféon. Ze gaat er graag op uit om het Pieterpad te lopen en een ommetje te maken in de omgeving van Loosbroek.

Tekst en fotografie: Tamara van Krieken