de boerin is troef

Mariejet Ebbers

‘Gezonde lammetjes, spelend door het hok, dat vind ik het leukst’

Mariejet Ebbers (51) runt samen met haar partner Edwin van der Pas een melkgeitenbedrijf aan de Bleken. Alhoewel ze officieel in Heeswijk wonen, gingen de kinderen, Chiel, Lisa en Floor, in Loosbroek naar school. Vooral door die lagere school kennen ze veel mensen uit Loosbroek, en raakten ze betrokken bij het dorp.

KLAUWBEKAPPEN

Edwin hield al koeien en varkens; en in 1995 is Mariejet zelf begonnen met geiten. Ze stopte met het werk in de psychiatrie en ging met 100 geiten aan het werk, waarvan er 60 dat jaar lammerden. Dat was wennen, want ook al geven geiten melk en hebben ze net als koeien 4 magen, er zijn veel verschillen. Mariejet zag er op toe dat het lammeren goed ging, verzorgde de geiten, molk ze, hielp mee met klauwbekappen, liep visites met de dierenarts en zat met voer- en andere voorlichters aan tafel. “Ik deed bijna alles bij de geiten alleen, Edwin zorgde voor het voeren van de geiten, de rest deed ik, dat vonden we een goede deal.” Uiteindelijk zijn eerst de varkens en daarna de koeien weggegaan. “We hadden al jaren het idee, dat we een keer over wilden gaan op één tak. Welke tak werd elk jaar weer bekeken.
De koeien liepen op dat moment ontzettend goed. Met de robots hadden we dat goed voor elkaar. Financieel was het slim om met koeien stoppen, dat geld konden we gebruiken om het geitenbedrijf goed op poten te zetten.” Er zijn momenten geweest dat het niet zo goed liep, maar de keuze was gemaakt voor de geiten, en de schouders werden er onder gezet. “Wij zijn mensen die willen ondernemen en een stap verder willen zetten.” Een zwarte bladzijde in hun bestaan is de Q-koorts in 2009. Veel wil Mariejet er niet over kwijt, wel dit: “De enige die wat aan de negatieve tendens kan doen, ben je zelf!”

TEAM IS BELANGRIJK

Na jaren werken op het bedrijf, heeft ze de afgelopen zes jaren bij GGZ Oost Brabant gewerkt. Sinds kort werkt Mariejet voor 2,5 dag bij ‘Jij, Advies en Coaching’. Bij de geiten is Mariejet steeds minder te vinden. Enerzijds door haar werk buitenshuis en anderzijds door haar functie binnen het melkgeitenbedrijf, die in de loop der jaren veranderd is. Het bedrijf is gegroeid, wat betekent dat ze andere werkzaamheden heeft gekregen. Dit is het eerste jaar dat ze niet zelf bezig is met de opfok van de lammeren. De betrokkenheid is er niet minder door geworden. Mariejet is meer op kantoor bezig, met de financiën en de planning maken voor haar vijf medewerkers. Ze is zich gaan verdiepen in personeelszaken en de organisatie daaromheen. Regelmatig is er overleg, het team is belangrijk, en daar moet aandacht voor zijn. “Mijn motto is: mensen die hier werken moeten hetzelfde behandeld worden zoals ik behandeld wil worden in mijn werk! Aan goed personeel komen is lastig en houden is ook een kunst.” Met de geiten gaat het goed, de melk gaat naar Almathea en de prijs is goed. Haar werk en haar vrije tijd kan ze tegenwoordig flexibeler indelen, wat betekent dat ze haar hobbybugel spelen bij de fanfare in Heeswijk en het onderhouden van contacten met vrienden gemakkelijker kan plannen. Wat ze het leukste vindt? Nuchtere, gezonde lammetjes, spelend door het hok, hoewel ze aan melken nóóit een hekel heeft gehad.”