de boerin is troef

Miranda van der Wielen

‘Lekker thuis werken, dat is helemaal mijn ding’

Miranda van der Wielen (51) is getrouwd met Paul van der Wielen en moeder van Roy, Sille en Max. Ze trouwde op de dag dat ze 21 jaar werd en niet lang daarna zegde ze haar baan in een verzorgingstehuis op en ging ze thuis werken op de boerderij aan de Jonkerstraat. Ze werd geboren in Vorstenbosch met alleen broers. Ze droomde er als jong meisje al van om later met een boer te trouwen, dat kreeg ze van huis uit mee, alhoewel haar moeder waarschuwde dat ze dan altijd zou moeten werken.

DE KRAAMSTAL IS MIJN SPECIALISATIE

Toen Paul en Miranda pas getrouwd waren, ging er een medewerker weg bij het bedrijf bij van Van der Wielen. Miranda twijfelde geen minuut en bood aan om op het varkensbedrijf te gaan werken. Vanaf dat moment heeft ze samengewerkt met haar man. “Dat moet je natuurlijk wel kunnen,” lacht Miranda. “Je bent dan niet alleen in je vrije tijd als man en vrouw bij elkaar maar ook overdag als collega’s.” Gelukkig bleken ze een goed team en runnen ze samen een gesloten bedrijf. De varkens die er geboren worden gaan pas weg als ze klaar zijn voor de slacht: ‘van zaadje tot karbonaadje’. Als specialisatie heeft Miranda de kraamstal, ze voert en verzorgt de biggetjes en de drachtige zeugen voor, tijdens en na het werpen. Zoon Roy neemt de zorg voor de biggen over als ze naar de biggenhokken gaan en Paul zorgt voor de vleesvarkens. Naast het werk in de stal werkt Miranda ook de administratie bij, daar heeft ze een vaste dag in de week voor.

MAANDAG IS HET KANTOORDAG

Het thuis werken heeft voordelen, een van die voordelen is dat je zelf je tijd kunt indelen. Zo heeft ze dertien jaar lang haar moeder ’s morgens kunnen verzorgen, met een baan buitenshuis was dat geen optie geweest. “Ik hou van het boerenleven, de vrijheid is het fijnste van het wonen op een boerderij, en ik vind het werk keileuk. Ik ben gewoon heel graag thuis.” Ze tennist en fitnesst graag, en heeft veel aanloop op de boerderij. “Onze agenda zit normaal erg vol, want we zitten overal bij en aan”. Ze heeft er wel eens aan gedacht om een baantje te nemen, maar als ze daar over nadacht, was het antwoord uiteindelijk nee. “Sommige mensen vragen wel; mis je geen collega’s? Maar nee, die mis ik niet. Lekker thuis en lekker buiten, het liefst met de honden, dat is helemaal mijn ding.”

Tekst: Joke Dobbelsteen. Foto: Gido Boets.