De boerin is troef

Hanny Hurkmans

‘Een gezellige buurt waar iedereen voor elkaar klaarstaat’

De typische blauwe woonunit staat nog in de wei, maar in een spiksplinternieuw modern huis aan de Kampweg 33 wonen Hanny en René Hurkmans samen met hun nog twee thuiswonende zonen Martijn en Rens. Dochter Daisy woont samen met haar vriend in Vorstenbosch. Het gezin Hurkmans komt oorspronkelijk van de Haag in Veghel waar tien jaar geleden hun gesloten varkensbedrijf bedrijf werd aangekocht door de gemeente in verband met woningbouw voor Veghels Buiten.

HARKEN EN SCHOEFFELEN

Aan de Kampweg runnen Hanny en René een bedrijf met 3500 vleesvarkens en hebben ze 4 ha landbouwgrond. Beiden zijn opgegroeid op een boerderij en hebben zo het vak geleerd. “Als mijn ouders op vakantie gingen hielp ik mee op de boerderij. En ik moest elke week harken en ‘schoeffelen’,” vertelt Hanny (52). Na de MAVO volgde ze een opleiding tot ziekenverzorgster en kreeg ze een baan bij de Watersteeg in Veghel. “Ik heb daar gewerkt totdat onze dochter werd geboren. Maar ik ben ook gestopt vanwege rugklachten.” Ondanks haar rugklachten zitten de dagen van Hanny vol met een heleboel werkzaamheden. “Als de biggen op een gewicht van 23 kg aankomen met de vrachtwagen dan help ik mee om ze in de hokken te brengen. Er ligt steeds één big per m2 in een hok en een computergestuurd voedersysteem zorgt er voor dat de varkens voer krijgen, daar hoef ik niks aan te doen”, legt Hanny uit. Verder verwerkt ze de administratie en de boekhouding van het bedrijf en heeft ze alarmdienst als René als zzp’er op de vrachtwagen rijdt.

WE LOPEN NIET VOOROP

Het poetsen van de kantoren en de hygiënesluis is ook haar werk net als alles in en rondom het huis bijhouden. Daarbij heeft ze drie poetsadresjes vooral voor het sociale contact. Bovendien is ze af en toe oppasmoeder voor de buurkinderen. “We hebben een gezellige buurt waar iedereen voor elkaar klaarstaat.” Als hobby gaat Hanny twee keer per week wandelen met vriendinnen en vindt ze het gezellig om ‘op de koffie te gaan’ bij familie, vrienden en kennissen. “Het allerleukste vind ik hooien. Op de tractor zitten en dan het hooi schudden. Zo mooi. We maken van het hooi kleine hooipakken en verkopen deze aan huis aan particulieren die het nodig hebben voor hun schapen, geiten of paarden. Het is dan ook altijd mooi weer,” lacht Hanny. Het ziet er niet naar uit dat dit vleesvarkensbedrijf een opvolger heeft. De kinderen helpen wel regelmatig mee. “Maar tot ons vijfenzestigste houden we het wel vol. Jammer dat er zoveel regeltjes en wetten zijn die steeds veranderen. René is één keer mee wezen staken in Den Bosch. Maar we lopen niet voorop.”

Tekst: Chantal Kanters. Foto: Wim Roefs.