De boerin is troef

José van Helvoort-Smulders

‘We wonen op de mooiste plek van Loosbroek’

José van Helvoort (52 jaar) werkt elke dag samen met haar man Jan op hun boerderij aan de Laageindsedijk 7. Daar runnen ze een melkveebedrijf met 90 stuks melkvee, 40 stuks jongvee, 18 ha grasland, 3 kippen en de honden Floortje en Tippie. Hun zonen Bob en Koen (tweeling) en Noud wonen nog thuis en hebben alle drie een goede baan buitenshuis maar helpen graag mee op de boerderij.

NAAR ACHTEREN

De boerderij hebben Jan en José overgenomen van Bert en Dora van Helvoort, de ouders van Jan. “We wonen op de mooiste plek van Loosbroek. Dat is luxe en kregen we erbij toen we de boerderij overnamen. En Jan was de enige thuis die boer wilde worden,” vertelt José. Elke ochtend staat het stel vroeg op om ‘naar achter’ te gaan. Dan begint Jan met het melken van hun koeien en gaat José de kalfjes ‘witteren‘. Daarna worden alle ligplaatsen voor de koeien op stal met een schraper schoongemaakt. Ook het koeien opdrijven zodat deze de melkstal inlopen is een taak van José. Na het ontbijt wacht de groentetuin. Hierin worden onder andere bonen, rode bieten, prei, kapucijners, peultjes en prei geteeld. “Eigenlijk alles wat de kinderen graag eten,” bekent José.

OUDE PLUNJE

Na vijfentwintig jaar werken op de boerderij en de zorg voor de kinderen heeft ze, twee dagen per week, haar oude werk als röntgenlaborant weer opgepakt. “Tijdens het bevolkingsonderzoek voor borstkanker kwam ik een oud-collega tegen in de bus. Ik heb toen een open sollicitatie gestuurd en werd aangenomen. Daarna volgde een pittige periode van zes weken stage en het opnieuw eigen maken van de theorie om als herintreder aan de slag te kunnen gaan. Ik voer nu samen met een heel fijn team screenings uit in regio Meijerij. Het is fijn als je iets kunt betekenen voor andere mensen. Het geeft me energie.” Als José thuiskomt gaat het oude plunje weer aan en wachten de kalfjes op hun melk. “Het werk is nooit op hier.” José is trots op hun bedrijf. “De verantwoordelijkheid die je samen hebt. Kei mooi als je samen wat voor elkaar krijgt.”

LOOM EN LUI

Natuurlijk moet er ook gekookt worden, maar zoon Noud kan prima koken. “Er blijft niets voor me liggen. Als ik thuiskom, is het binnen ook netjes. Zelfs het aanrecht is dan opgeruimd.” José had als hobby schilderen maar door haar werk buitenshuis is ze hiermee gestopt. “Maar ik heb alle schilderspullen nog bewaard, je weet maar nooit.” Vaak kom je José tegen op de fiets. ”Ik rijd niet graag auto, daar word je loom en lui van. Op de fiets is veel fijner en frisser. Zelfs de meeste boodschappen haalt ze met de fiets. “Wat we nog met Loosbroek hebben? Mijn schoonmoeder woont er en het is fijn dat de Dagwinkel er zit, dat is handig. Verder zijn we wat op onszelf.”

Tekst: Chantal Kanters. Foto: Eveline van Uden-Buijs.