DE BOERIN IS TROEF!

Monique van der Wielen

“Het is een echt familiebedrijf”

Monique van der Wielen runt samen met haar man Karel al sinds 1996 een melkveebedrijf. In totaal hebben zij 115 koeien, 55 stuks jongvee en er is 30 hectare grond in gebruik. Je vindt het bedrijf aan de Jonkerstraat 5, officieel is dat Nistelrode maar de hele familie voelt zich echt ‘Losbroeks’ waarbij bijna iedereen actief is bij WHV. Monique vertelt met passie over haar werk en het bedrijf. “We zorgen goed voor onze dieren, het welzijn van onze koeien staat voorop. Elke dag opnieuw. Het is een echt familiebedrijf; we doen het samen, ook onze vier zonen steken buiten hun studie de handen uit de mouwen. Zo zorgen we samen zeven dag in de week, elke dag opnieuw dat onze koeien het bij ons naar hun zin hebben. De werkzaamheden hebben we goed verdeeld. Ik heb mijn eigen taken, zo zorg
ik voor de kalfjes, die geef ik twee keer per dag melk, de jongste krijgen bij de geboorte biest en ik zorg dat de hokken altijd netjes schoon zijn.

“Als het moet spring ik ook nog weleens op de tractor”

De koeien worden sinds vorig jaar automatisch gemolken met een melkrobot, dit gaat 24 uur per dag door. De wekker gaat vroeg. “Wij beginnen meestal om 7.00 uur. Karel begint met het voeren van de koeien, ik maak de ligboxen schoon en zorg ervoor dat de koeien die niet vanzelf in de robot zijn geweest nog naar de robot gaan. En natuurlijk is er als enige vrouw in het bedrijf ‘binnen’ ook nog het nodige te doen. “En als het moet spring ik ook nog weleens op de tractor, bijvoorbeeld met het gras schudden, ik kan het, maar het is niet mijn favoriete bezigheid”, lacht ze. Daarnaast heeft ze nog de energie om, samen met haar Berner Sennenhond Tyson, hard te lopen in het buitengebied van Loosbroek. “Elke ochtend, na het melken, ga ik vijf kilometer rennen met de hond. Zo blijven we allebei
fit.”