De camping

Familie Van de Rakt

‘We hebben totaal geen behoefte aan privacy’

Op de kruising van de Krommedelseweg met de Pastoor de Grootstraat staat het huis van familie Van de Rakt. Te herkennen aan de bloemrijke tuin waarin het hele gezin, samen met hond Rico, bij mooi weer te vinden is aan de tuintafel, op de trampoline of de schommel en waar je letterlijk ziet wat er bij hen op het bord ligt. Maar daar heeft dit samengestelde gezin totaal geen moeite mee.

KOOITJE

Jo (53) en Mariska (45) ontmoetten elkaar tijdens hun wekelijkse linedance avond bij Blommers. Het klikt en ze vinden bij elkaar een luisterend oor. Daarom trekt Mariska met de oudste twee meisjes in bij vrijgezel Jo aan de Krommedelseweg. “Het kooitje was er al maar het vogeltje niet. En ik had kamers genoeg,” legt Jo uit. “Wij zijn met Jo opgegroeid,” verduidelijkt Danique (18). “Ik heb een moeder en twee vaders. Doordeweeks wonen we in Loosbroek maar in de weekenden gaan we naar papa Patrick in Heesch.” Mariska en Jo trouwen in 2008 met een groot feest bij zaal Kerkzicht. Het gezin werd compleet met de komst van dochter Jessica (11).

CAMPING

De familie van de Rakt heeft weinig behoefte aan privacy en heeft daarom van hun tuin een leeftuin gemaakt. “Als in het voorjaar de zon gaat schijnen en het één dag mooi weer is worden er nieuwe afrikaantjes, viooltjes en aronskelken gekocht voor in de potten en perken en gaan de tuinmeubels naar buiten. “Ze mogen ons gerust zien zitten,” vertelt Mariska. “Als je de tuin afsluit heb je geen contact met de mensen en is het niet gezellig. Voorbijgangers kunnen zien wat er bij ons op het bord ligt en als ze mee willen eten moeten ze maar aanschuiven. Er zijn mensen die zeggen ‘de camping is weer geopend’. Er zijn ook dorpsbewoners die een ommetje maken om hier met onze hond te spelen of om even te kletsen. Een beetje sociale controle in de straat is wel fijn.”

TOEKOMST

Danique kampt met naweeën van corona zoals vermoeidheid en kortademigheid maar weet toch nog te genieten. “Vooral de omgang met de buren en de rust vind ik het fijnst van Loosbroek. Toch droom ik stiekem van een toekomst en leven in Oostenrijk. Onze hele familie is verliefd op Oostenrijk.” Marjolijne (16) vindt Loosbroek niet zo’n fijn dorp. “Ik ben biseksueel en heb het gevoel dat ik in Loosbroek niet kan zijn wie ik wil zijn.” De familie had de gehele maand juni een regenboogvlag buiten hangen om te laten zien dat voor hen iedereen gelijk is. Jessica kijkt uit naar het schoolkamp en de eindmusical van groep 8 en geniet van haar vriendinnen in de buurt.

Tekst: Chantal Kanters. Foto: Wim Roefs.