DE HOBBY VAN

BOB VERMEULEN

Treinen, treinen, treinen…

Bob en Darsih Vermeulen wonen sinds 1996 aan de Pastoor de Grootstraat in Loosbroek, ook Naomi woont bij hen. Samen leiden ze het bedrijf van Darsih, ScreenTec in Heesch.

Bob (66) is altijd druk in de tuin, met zijn fotografie of het wandelen met de hond, maar zijn echte hobby begint ’s avonds na 22.00 uur. Dan bouwt hij aan het stukje wereld dat hij zelf heeft ontworpen en gebouwd: de Feldberg Bahn. Een spoorlijn van zo’n 400 meter op een schaal van 1:160 (dus een mensje is 1 cm!). Er kunnen zo’n 64 verschillende treinen van 1,5 m lang rijden, allemaal uit de 50-60er jaren van de Duitse spoorwegen (DB). Slingerend vanuit de hoge Feldberg naar het plaatsje Weitmühle, via het stadje Bad Feldberg naar Eckhausen, dan door een groot gebied met zware industrie en weer verder langs meren en een stad in aanbouw en uiteindelijk weer terug naar de Feldberg. Met alles eromheen in de juiste verhoudingen en in de
stijl en de kleuren van die tijd: stations, fabrieken, huizen, landschappen en nog veel meer.

VOETENEIND

“Een gekocht treintje kan ik goed helemaal uit elkaar halen om het zodanig bij te werken dat het er gebruikt en oud uitziet. Mijn interesse voor treinen komt vanuit vroeger. Mijn vader bouwde voor mij en mijn broer een spoorbaan op een opklapbare tafel in de slaapkamer. Als er gereden werd, lag de baan over het voeteneind van het bed van mijn vader en moeder. Met mijn vader ben ik in de 60er jaren vaak naar Duitsland geweest en zo is mijn voorkeur voor de treinen uit die tijd begonnen.” Toen de kinderen van Bob en Darsih klein waren, was er weinig plaats en tijd voor treinen. Maar in 2003 kreeg Bob zijn eigen kamers in huis om de ideeën die al zo lang in zijn hoofd zaten nu ook uit te voeren.

MICRONIVEAU

“Eerst heb ik 1,5 jaar getekend aan de lay-out van de sporen en een 3D schets gemaakt van hoe het er in de ruimte (de kamer is ongeveer 5 x 4 m) uit zou komen te zien. En de software moest ingericht worden om al die verschillende treinen en wissels te bedienen. Er ligt nu zo’n 8 km aan draden en iedere locomotief heeft zijn eigen IP-adres om hem te besturen.” Het is bedrieglijk levensecht. Als je één van de filmpjes bekijkt die Bob regelmatig op YouTube zet, dan kun je je vergissen en denken dat je naar het programma Rail Away zit te kijken. Ieder detail is tot op microniveau passend in het geheel van landschappen, mensen en gebouwen. “Alles zit in mijn hoofd. Ik ben er eigenlijk altijd wel mee bezig om dingen uit te denken. Het geheel is voortdurend in ontwikkeling.” Nieuwsgierig geworden? Ga naar www.bobvermeulen.com en je vindt alle info en filmpjes.

Tekst: Wietske Piek. Foto: Wim Roefs.