de muzikant

Saar Ruigrok

‘Ik wil muziektherapie gaan studeren’

“Mijn moeder vond het belangrijk dat al haar kinderen muziekonderwijs zouden krijgen,” legt Saar (18) uit. ‘Daarom zijn we op de basisschool alle drie tegelijk met blokfluitlessen begonnen.” In de kast liggen blokfluiten in diverse materialen en kleuren die de kinderen Ruigrok kregen voor hun verjaardag van opa en oma Ruigrok. “De bruine houten was mijn lievelingsblokfluit.” Na de blokfluit volgde er een oriëntatieperiode om te ontdekken welk instrument de voorkeur had voor Saar. “Toen een dorpsgenoot een stukje speelde op een dwarsfluit dacht ik: Wow dat is echt mooi,” herinnert Saar zich. Sinds die tijd speelt ze dwarsfluit.

MUZIEKFABRIEK

Elke woensdag fietst Saar naar Heeswijk-Dinther om een individuele les te volgen in de Muziekfabriek. “Op weg naar mijn C-examen,” zegt Saar trots. Zowel de theorie als de praktijk vraagt de nodige oefening. Daarom repeteert ze thuis minstens vier keer per week in de keuken met begeleidende muziek over de box. Als examenstuk heeft Saar, samen met haar docent, het muziekstuk ‘Morceau de Concours’ gekozen. Haar Azumi dwarsfluit heeft ze zelf gekocht van haar spaargeld. Deze zit samen met de lesboeken, een muziekstandaard en een pakje vloei in haar tas. “De vloeitjes gebruik ik om de kleppen droog te houden. Deze vloeitjes zijn nog van opa Henk geweest. Toen hij sigaren ging roken in plaats van shag heb ik de vloeitjes gekregen.” Op donderdag volgt er een repetitie van twee uur bij muziekvereniging Servaes. Daar speelt Saar met vijf andere dwarsfluitisten in het orkest. Sinds kort speelt ze daarin de eerste fluit.

SPECIAAL LIED

Op dit moment volgt Saar de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker, maar na haar examen heeft ze haar zinnen gezet op de studie muziektherapie. Dit is een opleiding aan de ArtEZ hogeschool in Enschede. Om te voldoen aan alle toelatingseisen is Saar inmiddels gestart met pianolessen. Ze gaat naar dezelfde pianodocent in Nistelrode als haar moeder. Ze wil vooral akkoorden leren spelen zodat ze zichzelf straks kan begeleiden bij de auditie. “Omdat ik dyslectisch ben, vind ik het lastig om noten te lezen. Ik speel muziek vooral op het gehoor. Ik hoef een muziekstuk maar één of twee keer te horen om het stuk te begrijpen.” Het muzikale talent zit in de familie. Tweelingzus Pien en moeder Esther spelen piano en vader Rik speelt mondharmonica in de auto. Haar twee jaar geleden overleden broer Jouke speelde accordeon. Tijdens zijn afscheid op de Maashorst hebben zowel Saar als Pien een muziekstuk opgedragen, waarbij Saar het prachtige stuk My Own King Am I van Eric Vloeimans heeft laten horen.

Tekst: Chantal Kanters. Foto: Wim Roefs.