De muzikant

Wout van Venrooij

‘In ut dialect kunde ‘t mooier vertelle’

Wout van Venrooij (78) komt uit Heeswijk en is 52 jaar getrouwd met Tonnie van Langen. Dicht bij de kerk, in het ouderlijk huis van Tonnie, namen zij destijds hun intrek. Wout werkte als elektricien, en had een winkel aan huis. In zijn vrije tijd had hij veel hobby’s. Tot zijn 55e was hij maar liefst 35 jaar vrijwillig brandweerman bij het korps HeeswijkDinther, en tot voor kort chauffeur van de buurtbus. Muziek maken, gedichten en vooral liedjes schrijven lopen als een rode draad door zijn leven.

REPETEREN

Hij begon als ‘menneke’ van 14, zo’n 64 jaar geleden zijn muziekcarrière bij de fanfare. Zijn instrument: de bugel. Zijn lidmaatschap duurde maar tien jaar omdat de repetities op zaterdag voor een aantal jongeren niet goed uitkwamen. Het bestuur wilde geen andere avond, en daarom stopte een aantal leden. Dat heeft hij altijd wel jammer gevonden. In het familieorkest speelde hij trompet, bariton en dus de bugel. Sinds 2008 heeft hij het bugelspelen weer opgepakt bij het BSO (Bernhezer Senioren Orkest). Als de coronaregels het toelaten repeteren ze elke week, ondanks het ontbreken van optredens dit jaar. Dat betekent ook dat er elke dag thuis gerepeteerd moet worden. “Want zonder repeteren gaat het niet,” zegt Wout.

EIGEN LIEDJES

Zolang Wout weet werden er vroeger bij hem thuis liedjes en ook gedichten geschreven. “Dat zat in de familie. Vooral bij mijn vader en mij. De meesten speelden ook toneel, dat deed ik dan weer niet,” vertelt Wout. “Ik zing in het Nederlands maar voornamelijk in het dialect, in ut dialect kunde ‘t mooier vertelle”, zegt hij vastbesloten. Wout schreef liedjes voor cabaretgroep ‘Ut Probere Werd’ uit Berlicum. Ze vroegen hem om er bij te komen en toen heeft hij een gitaar gekocht. Hij leerde zichzelf met hulp van een oud-collega gitaarspelen en verzorgde 25 jaar lang de cabaretavonden, met eigen liedjes, in Berlicum. Elk jaar werd er een avondvullend programma gemaakt. Hij werd actief als tekstschrijver en zanger van liedjes, bracht een cd uit genaamd ‘Zo gezeed zo gedoan’.

BOLKNAKKER

Zijn liedjes staan ook op circa 15 cd’s die hij in samenwerking met anderen heeft gemaakt. “Als ik dan een tekst aan het schrijven was, zat de muziek meteen erbij in mijn hoofd.” Wout werd ook benaderd door de Zandkruiers. Hij schreef liedjes voor de Bonte Avond, en werd gevraagd om mee te doen. “Ik ben niet zo’n carnavalsvierder,” lacht Wout, “maar de Bonte Avond vond ik leuk, dus ben ik er toch bij gegaan.” Samen met Jan den Dekker, zijn vaste maatje, heeft hij, als Bolknakker, optredens op en buiten de Bonte Avond verzorgd. Dit alles met eigen repertoire. Het huis ‘kort bij de kerk’ hebben ze onlangs verkocht; Wout en Tonnie vonden hun nieuwe onderkomen aan ‘t Vunderke.

Tekst: Joke Dobbelsteen. Foto: Miriam van Dijk.