De muzikant

Ruud van der Heijden

‘Muziek maken is pas leuk, als je het samen met anderen kunt doen’

Ruud van der Heijden (43), geboren en getogen in Dinther, is halverwege de basisschoolleeftijd begonnen met muziek maken. Ruud was niet zo van het sporten, en omdat zijn vader en opa vroeger in het bestuur van muziekvereniging Servaes zaten was het een logische keuze om deze richting in te slaan. ‘’Ik kreeg een trompet overhandigd, maar had teveel lucht voor het instrument en werd daarom al snel overgezet op de bariton. Omdat er te weinig mensen in de harmonie waren die trombone speelden, was ik de aangewezen persoon om dat te gaan doen. Rond mijn 12e maakte ik de overstap naar het harmonieorkest. Alleen thuis oefenen vond ik niet zo leuk, maar toen ik samen met anderen muziek mocht maken, werd het pas echt leuk en zag ik de lol ervan in. We gingen op pad met blaaskapel De Kornuiten waarmee we tijdens de carnaval en tijdens de wijnfeesten in Duitsland de zaal plat speelden. Vrijdags weg en op zondag weer richting huis.” Ruud verhuisde naar de Schaapsdijk in Loosbroek en stopte met muziek maken in Dinther, maar niet met het spelen op zijn trombone.

GARAGE

‘’Als je een deur dicht doet, gaat er ergens anders ook weer een deur open,” weet Ruud. Met zijn voorkeur voor lichte muziek en jazz begon hij in 2008 bij Bigband Ravenstein. Daarnaast wilde hij graag een eigen bandje beginnen en startte de band Dafunq. De muzikanten kwamen uit de hele regio en ze traden veel op. Toen deze band stopte, richtte hij in 2017 de band Knockout op. “We repeteren bij mij in de garage en spelen gemiddeld twee keer per maand op bruiloften, op een kermis of een ander feest. Tijdens de repetities werken we effectief: iedereen bereidt thuis alles goed voor, zodat we geen tijd verspillen. Dit werkt prima. In december is het voor een band altijd wat rustiger en daarom organiseer ik in samenwerking met Rob Lunenburg de Top 2000. Daar haal ik ook veel voldoening uit; het bedenken, organiseren en uitvoeren van zo’n evenement.

CANCELEN

Ik vind het leuk om op projectbasis muziek te maken. Zo heb ik bijvoorbeeld meerdere keren met de band Baby Blue gespeeld op Paaspop, Blue Fest en Heerlijk Hemelrijk. Andere projecten waar ik aan mee heb gewerkt zijn Ameezing in Oss, De Nuentaler Oktoberfestband, een Cantusband, Musical Oss Cultureel in de Lievekamp en de Duke City Bigband tijdens Jazz in Duketown. Door corona liggen we nu noodgedwongen stil, het lichtjesbal afgelopen jaar was ons laatste echte optreden. We hebben in september met de 1,5 meter regel nog opgetreden tijdens een kermis, maar verder veel optredens moeten cancelen. Hopelijk kunnen we in februari weer samenkomen met de band om samen muziek te maken. Daar kijk ik echt naar uit.”

Tekst en foto: Tamara van Krieken.