De muzikant

Hanneke van Schijndel

‘Kippenvel als je aan het spelen bent, daar doe je het voor!’

Hanneke (38) woont aan de Houtstraat met haar man Bart en hun drie kinderen, Diede, Bas en Sieb. Ze heeft voor doktersassistente en huidtherapeute gestudeerd. Ze werkt twee dagen in de week in ziekenhuis Bernhoven als doktersassistente bij Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie.

PAPLEPEL

De muziek is haar met de paplepel ingegoten, dat begon dertig jaar geleden. “Mijn broer ging bij het gilde en ik bij de harmonie. Ik wilde graag dwarsfluit spelen, die hadden ze echter al genoeg dus werd het, op aanraden van mijn vader, gewoon klarinet,” zegt Hanneke. Haar vader, Henk Habraken, is hier in de omstreken bekend als liedjesschrijver en dialectzanger. Als leerling kreeg ze tijdens de muzieklessen een hele leuke juf en ze hadden een erg fijne groep. ”Dat helpt enorm en stimuleert je om door te gaan. Na de lessen mag je bij het jeugdorkest daarna volgt het harmonieorkest, van in dit geval Muziekvereniging Servaes. Een fijne club. Mijn beste vriendin leerde ik kennen bij het harmonieorkest. Tijdens mijn studie in Utrecht dacht ik er nog niet aan om op kamers te gaan, want dan zou ik de repetities niet kunnen volgen,” zegt Hanneke gedreven. Na 24 jaar is ze gestopt met muziekles. Repetities had Hanneke toen veel. Bij de harmonie en blaaskapel de Kornuiten, waar ze 10 jaar lid van was. Ze heeft daarnaast ook bij een klarinetensemble gezeten. Een groep, opgezet door haar docent, met allerlei verschillende soorten klarinetten.

OPVOLGSTER

Diede (9), haar dochter, is begonnen met klarinet spelen vanaf september. De lessen zijn sinds december online. Diede heeft graag dat Hanneke mee oefent, dus de afgelopen tijd is haar klarinet meer uit de koffer gehaald. “Het is leuk en het motiveert. Ze heeft nu precies dezelfde klarinet als waar ik mee begonnen ben.” vertelt Hanneke trots. Ze oefenen bijna elke dag, wanneer je dat niet doet wordt het moeilijker bijhouden en daardoor minder leuk. Nu ligt alles stil. Tussendoor heeft de harmonie nog wel gerepeteerd, op twee meter afstand maar helaas is ook dat gestopt. De eerste lockdown heeft Hanneke een muziekboek aangeschaft om te blijven oefenen. Normaal, zonder corona, geeft de harmonie concerten en hebben de muzikanten uitwisselingen met andere orkesten. Een keer in de vijf jaar organiseert Muziekvereniging Servaes The Proms. Dat is voor de Harmonie de kers op de taart. Het grootse evenement zou afgelopen oktober plaatsvinden, maar is nu afgeblazen, er moet nog gekeken worden wanneer het wel door kan gaan. In 2019 is The Passion opgevoerd. “Met het opvoeren van mooie muziekstukken krijg je kippenvel en daar doe je het voor,” zegt Hanneke ter afsluiting.

Tekst: Joke Dobbelsteen. Foto: Gido Boets.