De muzikant

Joep Hanegraaf

‘Altijd precies op tijd de laatste noot’

Drummer Joep staat deze maand in de spotlights voor rubriek ‘De Muzikant’. Hij is 41 jaar oud en woont samen met zijn vader Henk en moeder Mien aan de Krommedelseweg.

Het was al vroeg duidelijk dat Joep een goed gevoel voor muziek had. Op school speelde hij regelmatig op het keyboard, maar al snel werd het keyboard ingeruild voor de snaredrum. En omdat dat echt een succes bleek, is er een zelfs speciaal voor Joep een groot drumstel aangeschaft voor op school. Jaarlijks tijdens de carnavalsoptocht – die toen nog op zondag in Loosbroek plaatsvond – stond Joep aan de straat klaar om mee te spelen met de harmonie. “Joep leefde daar echt naartoe. Al ruim voordat de optocht startte, moest de snaredrum aan de straatkant worden klaargezet. Een jaar of 10 zal hij toen zijn geweest”, vertelt zijn moeder.

Eierrekjes

En drummen doet Joep nog steeds. Tot twee jaar geleden had hij drumles en al bijna 25 jaar zit Joep bij het Sleutelorkest in Uden.  “Elke vrijdag op het Mondriaanplein bij de bibliotheek”, vertelt Joep enthousiast. En elke avond na het avondeten vertrekt hij naar de zolder waar zijn drumstel staat. Het lijkt er een heuse discotheek met discolampen, spiegelbol, cd-speler en heel veel cd’s, vooral Nederlandstalig.  Zijn slechtziendheid is geen belemmering om zijn grote passie te volgen. Zo heeft Joep een eigen systeempje bedacht en weet hij precies waar hij wat terug kan vinden. Tegen de wanden en het plafond zijn eierrekjes gemonteerd om geluidsoverlast te voorkomen. Om een uur of negen stopt Joep er mee, want dan is het tijd om beneden televisie te gaan kijken. “Ik kijk graag naar sport”, zegt Joep. “Voetballen, formule 1, wielrennen en ik ben groot fan van PSV!”

Tandem

Joep vertelt hoe de dagen er voor hem uitzien. “Op maandag en vrijdag naar de Tónnieje-hoeve in Heeswijk-Dinther. Van 9 tot 4 uur. Daar mag ik hout zagen, maïs pellen, wandelen en koffie drinken. Op dinsdag en donderdag van 9 tot 4 uur naar Radio Beeldkracht in Uden.”  Bij Radio Beeldkracht maakt Joep samen met een groep jongeren met een beperking een muziekprogramma wat live via internet wordt uitgezonden. In zijn vrije tijd fietst Joep graag met zijn vader op de tandem. En moeder Mien fietst ook regelmatig mee. “We hebben de afgelopen twee jaar al 9.000 kilometer gefietst”, vertelt Joep enthousiast. “We fietsen ook elk jaar mee met de Bernhezer fietsdriedaagse en de afsluiting is een feestje voor Joep, want dan mag hij altijd samen met een accordeonist optreden” aldus Henk.

Accordeondag

Helaas gaan een aantal activiteiten, waaronder bijeenkomsten in de Soos en de repetities met het orkest al maanden niet door. Dat mist Joep echt.  Het afgelopen jaar heeft hij ook de jaarlijkse accordeondag in Nistelrode gemist. “Oefenen daarvoor hoeft hij niet. Als een professioneel drummer speelt Joep de hele dag mee met de accordeonisten. Zonder dat hij weet welk liedje er komt, nooit een toon ernaast en hij slaat altijd precies op tijd de laatste noot”, vertellen zijn ouders trots.

Tekst: Miriam van Dijk, foto: Wim Roefs.