De Muzikant

Jelle van Lanen

‘Soms moet ik liedjes twintig keer opnieuw luisteren’

Jelle van Lanen (11) woont met zijn ouders en twee zusjes aan de Dorpsstraat en zit in groep zeven van de basischool. Twee jaar geleden begon hij met gitaarspelen en met succes: hij speelt nu al prachtig het nummer ‘Roller Coaster’ van Danny Vera.

Samen met een paar vriendjes begon Jelle met gitaarspelen. Nu speelt hij alleen nog met Noor van Menzel. Jelle heeft gitaarles in De Wis, maar dat kan nu door corona helaas niet doorgaan. Hierdoor speelt hij wel wat uurtjes minder in de week maar hij probeert zo veel mogelijk te oefenen. Jelle’s plan is om later bij een echte band te gaan spelen. Hij wil overstappen op een elektrische gitaar en dan samen met zijn band grote optredens geven. Maar voor nu blijft het nog even bij spelen op zijn kamer. Hij wil liever eerst nog even flink blijven oefenen voordat hij aan het grote publiek zijn kunsten laat horen. Tot die tijd is zijn gezin het publiek en die geven natuurlijk lovende kritieken. Ook bij feestjes kan de familie soms genieten van Jelle’s spel.

LIEVELINGSLIED

“Ik speel weleens een liedje als iemand jarig is,” vertelt Jelle, “bijvoorbeeld bij mijn nichtjes en zusjes.” Daarnaast heeft Jelle al een paar kleine optredens op zijn naam staan. Met de kerstviering mocht hij optreden in D’n Hoek en ook op school heeft hij al een keer mogen spelen. Het lied dat Jelle het liefst speelt is ‘Smoorverliefd’ van rapper Snelle. Hij heeft er een paar maanden over gedaan om het te leren maar inmiddels voert hij het vlekkeloos uit. De aanleg voor het maken van muziek komt niet uit Jelle’s gezin maar het zit wel in de familie. Zijn oma speelde namelijk altijd gitaar. “Ik zou heel graag nog een keertje samen met mijn oma een liedje spelen. Maar dan moet ik eerst even een nummer gaan oefenen dat we allebei kennen.”

WERELDBEROEMD

Omdat zijn gitaarles door corona nu dus niet door kan gaan, leert Jelle zichzelf op het moment nieuwe liedjes aan. “Ik zoek op YouTube de goede akkoorden op en leer ze zo stap voor stap. Hier gaat redelijk wat tijd in zitten en het is ook zeker niet zo gemakkelijk als dat je misschien denkt. Soms moet ik de liedjes dan ook wel twintig keer opnieuw luisteren, maar uiteindelijk krijg ik het mezelf altijd wel aangeleerd.” Jelle is in ieder geval nog lang niet van plan om te stoppen en we gaan zeker nog meer van hem horen. Misschien denkt hij later, als hij wereldberoemd is, nog wel ooit terug aan Loosbroek, waar het allemaal begonnen is.

Tekst: Pleun van den Helm. Foto: Maddelon Dekkers.