De muzikant

Floor van der Pas

‘Ik ben het enige meisje tussen allemaal mannen’

Elke week rijdt Floor van der Pas (17) samen met haar moeder naar gymnasium Bernrode waar de repetities plaatsvinden van fanfare Sint Willibrord uit Heeswijk. Floor speelt in het grote orkest de trompet.

ONDERSTEUNING

Op jonge leeftijd begon Floor met het leren van de basis voor muziek en de muzieknoten door blokfluitlessen te volgen. Op zesjarige leeftijd is ze lid geworden van de fanfare. “Ik wilde geen bugel spelen want dat doet mama al. Een saxofoon is leuk maar bij de fanfare hadden ze een trompet nodig. Tot mijn vijftiende ben ik in het jeugdorkest blijven spelen ter ondersteuning en om kinderen te helpen met het lezen van bladmuziek, het tempo of om verkeerde tonen te corrigeren. Nu speel ik in het grote orkest. Ik ben het enige meisje tussen allemaal mannen. Na mijn B-diploma ben ik gestopt met het volgen van privéles. Ik ben niet iemand die graag goed wil worden maar ik vind het gewoon leuk. Vooral de repetities want dan zie ik mijn vriendin Kyra waarmee ik gezellig kan bijkletsen.”

HERINNERINGEN

Goede herinneringen heeft Floor aan ‘You raise me up’ tijdens de Proms of Liberty. “We speelden in de Heeswijkse kerk waar de akoestiek geweldig is. Ik dacht: dit is echt mooi.” Op dit moment wordt er online gerepeteerd in verband met de coronamaatregelen. “We oefenen nu niet voor een uitvoering maar vooral om bezig te blijven. Als je je muziekinstrument lang niet aanraakt dan is het een uitdaging om weer mooi op niveau te blijven spelen. Een fanfare speelt vaak klassieke muziek maar als je dat kunt samenbrengen met iets moderns zoals filmmuziek of popmuziek dan komt het plaatje helemaal samen. Dan creëer je echt iets zoals de ABBA liedjes in de film Mama Mia,” legt ze uit.

GENEESKUNDE

Floor zit in het examenjaar van het gymnasium en gaat na de zomer geneeskunde studeren in Nijmegen. Haar profielwerkstuk heeft het onderwerp: de invloed van chemotherapie op je lever. “De studie geneeskunde gaat wel pittig worden maar ik wil een arts worden die het verschil maakt voor zieke mensen.” In haar vrije tijd heeft ze een bijbaantje op de bakkerijafdeling bij de Jumbo en gaat ze samen met haar nichtje Wies elke week naar de paaldanslessen bij Meraki in Veghel. “Ik ben best goed in plannen en structuur aanbrengen dus ik krijg alles ingepland,” lacht Floor. Hoewel ze aan de rand van Loosbroek woont, heeft ze op de St. Albertusschool gezeten en gekorfbald bij Korloo. “Loosbroek is een gezellig dorp. Het is leuk om oud-teamgenootjes tegen te komen op feestjes. Na de coronatijd wil ik graag naar festival Sziget in Hongarije. Verder zou ik nog een keer naar Zuid-Afrika willen. De natuur en de Afrikaanse cultuur lijken me interessant.”

Tekst: Chantal Kanters. Foto: Wim Roefs.