De muzikant

Mike van Zutphen

‘We maken energieke en opzwepende muziek’

Wat hebben we er lang naar uitgekeken; de zomer! En mocht het nu binnenkort toch een dagje regenen? Breng dan een bezoekje aan de website van de band van Mike van Zutphen. Dan heb je dat zomergevoel zo weer te pakken! Mike woont samen met Nathalie van Lieshout en hun twee dochters Roos en Saar aan de Dorpsstraat en speelt repinique in sambaband Batedeira. Mike vertelt: “Tijdens de zomerfeesten van 2008 zag ik een sambabandje spelen en dacht: dat klinkt gezellig! Dat lijkt me wel wat. Niet lang daarna volgde ik samen met mijn zus Marita een workshop bij Batedeira. Een jaar later volgde een tweede workshop en werd gevraagd of we ons wilden aansluiten bij de band.”

REPINIQUE

“Ik speel op de repinique, een Braziliaanse trommel met een mooie hoge, heldere toon. Het is een veelzijdig instrument. Ik heb altijd twee verschillende stokken bij me. Met houten stokken en je handen krijg je het typische sambageluid en met de kunststof stokken speel je de muziek met samba-reggae invloeden. We repeteren één keer in de week. Thuis oefenen doe ik eigenlijk nooit, als ik in mijn eentje speel is het eerlijk gezegd maar een bak herrie,” lacht Mike, “maar als we samen spelen klinkt het geweldig!

SCHOOLREISJE

We maken heel energieke, gezellige, opzwepende muziek. Wanneer we optreden gaat het publiek bijna automatisch meedansen. We spelen door heel Nederland maar bijvoorbeeld ook in België, Luxemburg en Duitsland. Vanwege ons 25-jarig jubileum in 2019 speelden we op een groot sambafestival in Copenhagen. ’s Middags liepen we de parade en ’s avonds speelden we op het podium. Die reizen naar het buitenland zijn altijd supergezellig en voelen als een schoolreisje. Met z’n allen in een grote bus, onderweg lekker jammen, logeren in een hostel of gymzaal en er is altijd wel iemand die een lekkere Caprinha maakt. We hebben ontzettend veel lol met elkaar, maar we gaan wel voor kwaliteit! We willen echt goede optredens neerzetten.

FEESTJE

Een optreden is elke keer anders. We hebben natuurlijk wel een vaste speellijst, maar de bandleider geeft tijdens de nummers zogenaamde onderbrekingen en calls aan, waar de band vervolgens op reageert. Dat maakt het heel dynamisch. Ook de diversiteit in het publiek zorgt er natuurlijk voor dat elk optreden uniek is. Zo is het lopen van een parade ontzettend leuk, je speelt elke twee meter weer voor ander publiek. Tijdens onze optredens zoeken we altijd interactie, we proberen dansende mensen te betrekken bij ons optreden en springen vaak van het podium om ons tussen de mensen te begeven. We maken er gewoon altijd een feestje van!”

Tekst: Cindy van Haaren. Foto: Maddelon Dekkers.