De muzikant

Bart Habraken

‘Het wordt van generatie op generatie doorgegeven’

Bart Habraken (44) woont met zijn vrouw Nicole en hun vier dochters Fem, Sam, Lot en Tes aan de Schaapsdijk. Buiten het feit dat er in het huis met de gezellige meiden heel wat wordt gekletst, wordt er ook veel muziek gemaakt. Het gezin is namelijk erg muzikaal.

WEDSTRIJDEN

Bart is op zijn zevende begonnen met trommelen bij het Sint Barbaragilde in Dinther. Barts vader was lid van het Gilde, vandaar dat Bart als klein jongetje mee mocht en er zo ook bij is gekomen. Als je als kind bij het Gilde komt kun je kiezen wat je wil gaan doen: vendelen of trommelen. Bart koos voor trommelen. Door de jaren heen leer je steeds meer liedjes en ga je steeds een niveau omhoog. Er zijn bij het Gilde jaarlijks wedstrijden waar je aan mee kan doen. Deze zijn dan individueel of in groepsverband. “De wedstrijden gingen bij mij best wel goed. Ik won regelmatig wat prijzen en daardoor werd ik alleen maar fanatieker.” Uiteindelijk is Bart in de U-Klasse gekomen, dat is de hoogste klasse die je kan behalen, daar zit hij nu nog steeds in. Bij het Gilde zijn vaak meerdere generaties van een familie binnen de club. Zo is het dus ook bij Bart, zijn vader en zijn kinderen gegaan. Maar ook met nog heel veel anderen. “Dat maakt het zo mooi, het wordt echt van generatie op generatie doorgegeven.”

BLOKFLUITLES

Dat het muzikale er niet alleen bij Bart in zit is wel duidelijk. Buiten het feit om dat alle vier de meiden bij het Gilde zitten, spelen de drie oudsten een instrument. Bij het Gilde begonnen de drie meiden met vendelen. Ze trainen hier één keer per week voor en ze doen door het jaar heen ook mee aan wedstrijden. “Je wordt er echt heel sterk van!” zegt Fem trots. “Ik hoop stiekem dat ze ooit nog gaan trommelen,” lacht Bart daarna. Maar dat weten de dames nog niet. Ze hebben het namelijk druk met het oefenen van hun instrumenten. Zo wordt er klarinet, dwarsfluit, blokfluit én piano gespeeld! De drie meiden spelen alle drie bij muziekvereniging Servaes in Heeswijk-Dinther. Daar volg je eerst een jaar blokfluitles en daarna mag je zelf weten welk instrument je dan wilt gaan bespelen. Inmiddels volgen ze daar ieder voor hun eigen instrument les.

VERSCHILLEND

Thuis oefenen de meiden veel. Ze spelen op de piano, ze oefenen met vendelen en Bart speelt soms ook nog op zijn trommel mee. Echt samen spelen kan alleen nog niet, daar zijn de stukken nu nog te verschillend voor. Maar over een aantal jaar wordt dit ongetwijfeld een gezellige zussenband .

Tekst: Pleun van den Helm. Foto: Miriam van Dijk.