de muzikant

Raymond Sprenkeler

‘Ik doe altijd mijn uiterste best om de muziek beter te maken’

Raymond Sprenkeler (28) woont sinds drie jaar aan de Dorpsstraat in Loosbroek. Hij is beroepsmuzikant, speelt in een drietal bands en geeft muziekles.

ROCK CITY INSTITUTE

Raymond begon op 15 jarige leeftijd met het spelen van de basgitaar. Na een optreden van Metallica bezocht te hebben was hij verkocht. Sindsdien is hij geobsedeerd door de sound van de basgitaar. “Ik besloot er serieus voor te gaan,” vertelt Raymond. “Ik ben ambitieus en hou van doorpakken. Daarom doe ik er alles aan om de muziek beter te maken.” Dat begon met een driejarige studie aan het Rock City Institute in Eindhoven en aansluitend het Conservatorium in Tilburg. “Daar heb ik veel geleerd over het zelf schrijven en spelen van muziek, maar ook over het werken in de muziekindustrie. Ik heb er mijn basis gelegd op gebied van muziek, theorie, management en didactiek. Het was hard werken, maar het is me gelukt.”

FESTYLAND EN PAASPOP

Sindsdien heeft hij in veel verschillende formaties gespeeld, van bands tot klassieke orkesten en van duo’s tot bigbands. Eerst op de basgitaar, daarnaast besloot hij ook de contrabas, gitaar en synthesizer op te pakken. “Op dit moment speel ik eigenlijk van alles.” Hij is nu gitarist in zijn eigen duo Reem en Lot, bassist bij Daniel Caldèras waar hij eigen werk laat horen en de succesvolle coverband Twenty Sicks. “Daarmee spelen we van Festyland tot Paaspop en de Zwarte Cross. Het liefst sta ik op het podium. Het is heerlijk om alle Nederlandse podia af te struinen met onze energieke rock n roll show, van meezingers uit de sixties tot recente klassiekers. Gitaar, drums en mijn contrabas, meer heb je echt niet nodig,” lacht Raymond.

MET PLEZIER SPELEN

Toen hij de vraag kreeg of hij gitaarles wilde geven, bleek dat hem te passen. “Ik vond het zo leuk dat ik sindsdien een eigen muziekschool heb. Wat ik belangrijk vind als leraar en muzikant? Muziek moet vooral leuk zijn. Beter worden is niet altijd het doel. Plezier hebben in wat je doet is echt het allerbelangrijkste. Natuurlijk neem je muziekles om een instrument te leren bespelen, maar als je er geen plezier in hebt, zal het instrument snel in een hoek van de kamer staan. Daarom zorg ik dat de lessen aansluiten bij de leerling. Het is hoofdzakelijk gitaarles, een enkeling kiest voor basgitaar of ukelele. Ik geef de les in Dinther bij mijn oma bij de Kilsdonkse molen. Een dertigtal leerlingen van Heesch tot Schijndel leren de speeltechnieken en theorie spelenderwijs door middel van nummers die zij uitgekozen hebben. Zo genieten we samen van muziek maken.”

Tekst: Mathieu Bosch Foto: Wiek van Lieshout