De muzikant

Ilse Remmits

‘Optreden bij Jazz in Duketown of Paaspop’

Ilse Remmits (47) is getrouwd met John van Krieken en heeft 2 dochters, Eva van 14 en Sarah van 12 jaar. Ze woont aan de Krommedelseweg en werkt als psycholoog bij Curans in Oss. Als kind speelde Ilse blokfluit maar ze had toen al de grote wens om ooit nog eens saxofoon te gaan spelen. In haar geboorteplaats Heesch was een particuliere opleiding voor de blokfluit en geen mogelijkheid om een ander instrument te spelen. De plaatselijke fanfare bood de mogelijkheid om de bugel te spelen maar ook dat kon haar niet bekoren. Ze bleef derhalve trouw aan haar blokfluit. De saxofoon bleef echter altijd haar lievelingsinstrument en dat werd bijna veertig jaar later een feit.

AMERIKAANSE

Nadat ze haar studies had afgerond en nu haar kinderen wat ouder zijn, werd de muzikale droom werkelijkheid. “Het was tijd voor mezelf en ik heb eindelijk de koe bij de horens gepakt,” vertelt Ilse. “Bijna een jaar geleden ben ik begonnen met het volgen van saxofoonles in Schijndel. Met heel veel plezier. Het is precies wat ik me er altijd van voorstelde: het geluid is gewoon supervet en daarbij is het een prachtig instrument om te zien.” Ze begon haar eerste oefeningen op een gehuurde saxofoon maar recent heeft ze er een gekocht. Een oude volbloed Amerikaanse saxofoon. “Via, via, mijn leraar wist hem te staan. Het was liefde op het eerste gezicht. Het instrument is 50 jaar oud en dat hoor je, het klinkt echt supervet.” Dat goede geluid kwam niet vanzelf. “In eerste instantie kreeg ik er niet direct een mooi geluid uit, maar je moet ook wennen aan het soort instrument en de manier van bespelen. Een saxofoon is van zichzelf een beetje vals, je moet goed luisteren en dat is best pittig.”

PADDENSTOELEN

Ilse en haar halve eeuw oude sax bleken een match. Haar leraar was al snel onder de indruk van de snelheid waarmee ze het instrument onder de knie had en vroeg haar in een groepje om samen muziek te maken. In die groep zijn diverse soorten saxofoons van sopraan tot diepe bariton verenigd. Helaas hebben ze nog niet veel samen kunnen spelen vanwege corona maar het enthousiasme is onverminderd groot. “Wat zou het gaaf zijn om samen op te treden bij Jazz in Duketown of nog gekker: op Paaspop!” Ilse oefent thuis zoveel ze kan. “We hebben een aanbouw en daarin probeer ik elke dag een uurtje te spelen. Popmuziek maar ook klassiek. Zo studeer ik nu op het Menuet in G majeur van Bach, beter bekend als de muziek van de paddenstoelen in de Efteling. Als mijn kinderen het horen roepen ze wel eens: ‘Alweer mam?’ Maar voor mij is het bespelen van de saxofoon mijn hoofd leegmaken. Door mijn werk en gezin is het heerlijk om alles even te vergeten met mijn instrument en de muziek. Je moet je focussen dus kun je alles even loslaten en ben je één met de muziek. Jouw muziek is jouw moment.”

Tekst Jozette van den Helm. Foto: Eveline van Uden- Buijs.